ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 2273 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Éttermi szolgáltatások áfakulcsának útvesztője- szakértőnk válaszol!

2017-02-10

Cégünk a Menedzser Praxis Kft. prémium tanácsadási szolgáltatást nyújt ügyfeleinek, szakértőink telefonon valamint írásban válaszolnak ügyfeleink szakmai kérdéseire.

Ügyfelünk éttermi szolgáltatást nyújt, és kiszállítást is vállal cége. Fontos kérdés, hogy a 18%-os áfakulcs arra a szolgáltatásra is vonatkozik, amit kiszállít, vagy csak az étteremben elfogyasztott ételre?

 
Szakértőnk az adóhatóság jogértelmezése szerint választolta meg a kérdés, miszerint kiszállítás esetén az Áfa-tv. szerint termékértékesítés valósul meg a felek között, a 18%-os adókulcs viszont szolgáltatásnyújtásnak minősülő ügyletekre vonatkozik.

 
Az Áfa-tv. értelmében szolgáltatásnak minősül az éttermi vendéglátás abban az esetben, ha a szolgáltatási elemek vannak túlsúlyban. Meleg-konyhával rendelkező vendéglátóhelyen történő helyben fogyasztás esetén ez a helyzet áll fenn, tehát az Áfa-tv. szerint szolgáltatás valósul meg, 2017. január 1-jétől a helyben készített étel és nem alkoholos ital értékesítése esetén az áfa 18%.

A NAV honlapján tájékoztatás jelent meg a 18%-os adókulcs alá tartozó szolgáltatások köréről (link:http://www.nav.gov.hu/nav/ado/afa080101_hatalyos).


Nem rendelkezik nálunk még előfizetéssel, de szeretne kérdésére szakértőinktől azonnal választ kapni?

Próbálja ki 14 napig díjmentesen Adópraxis didigtális adózási tudásbázisunkat és kérdezzen tanácsadóinktól adózási, számviteli vagy munkaügyi témakörben személyesen is!

 

 

 

2017-02-10

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról