ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 2275 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Mikor kell a cégautó eladás és vásárlás esetén áfát fizetni?

2016-03-08

Az autókereskedők gyakran számolják be a használt autó árát az új autó vásárlásakor. De mi a helyzet akkor, ha a beszámíttatni kívánt autó cégautó? Hogy kell kitölteni számlát, milyen áfatartalommal, ha a korábbi vételkor a vevő kifizette az áfát?

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 87. §-a értelmében mentes az adó alól a termék értékesítése abban az esetben, amennyiben az értékesítést megelőzően a terméket kizárólag a 85. § (1) bekezdése vagy a 86. § (1) bekezdése szerint adómentes termékértékesítéshez és szolgáltatásnyújtáshoz használták, egyéb módon hasznosították, és a termékhez adólevonási jog nem kapcsolódot; az értékesítést megelőzően a termékhez kapcsolódó előzetesen felszámított adó a 124. és 125.§ szerint nem vonható le, az értékesítést megelőzően a termékhez előzetesen felszámított adó kapcsolódott volna, és az a 124. § (1) bekezdés d) pontja szerint nem lenne levonható.
Az áfatörvény 87.§ c) pontját a 2013. évi XXXVII. törvény 55. § (3) bekezdése léptette hatályba 2013. április 21-től. A kérdésben foglaltak alapján a személygépkocsi korábbi beszerzése során az áfa levonására nem került sor, ebből következően az eladást az előzőekben leírtak alapján felszámított áfa nem terheli. Az új személygépkocsi beszerzése kapcsán is hasonlóképpen kell eljárni, mint a korábbi beszerzés esetén.
A személygépkocsi beszerzése során ugyanakkor figyelemmel kell lenni arra is, hogy a következő esetekben nem merül fel áfafizetési kötelezettség:
–    az eladó magánszemély vagy olyan szervezet, amely az értékesítést nem adóalanyi minőségében hajtja végre,
–    az eladó adóalany ugyan, de az értékesítést a különbözeti adózás szabályai szerint végzi,
–    az eladó adóalany, de az értékesítés az áfatörvény 87.§ a) vagy b) pontja értelmében mentes az adó alól.
A leírtak alapján a vétel pontosítása során lehetséges a feleknek a beszámítást meghatározniuk.
 

2016-03-08

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról