ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 728 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Áfa feltüntetése továbbszámlázáskor

2022-03-20

Szolgáltatóktól érkezett számlák egy részének továbbszámlázásakor az áfát fel kell-e tüntetni, vagy bruttó összeggel áfamentesen kell a számlát elkészíteni?

A kérdésre a választ az Áfa-törvény vonatkozó szakaszából kiindulva tehetjük meg. Amennyiben a közüzemi számlák áthárítása bérbeadáshoz kapcsolódik (azaz a bérlő köteles a bérleti szerződés alapján a közüzemi díjak megfizetésére), akkor az Áfa tv. 70. § (1) bekezdés a) pontja alapján a bérbeadás járulékos költségének minősül az áthárítás, amely osztja a bérbeadás adójogi megítélését.
Ha a bérbeadásra nem választották az adókötelessé tételt (adófizetési kötelezettséget), akkor a közüzemi számlákat áfamentesen kell átszámlázni (a bejövő számla bruttó összege kerül áfamentesen számlázásra).

Az adókötelessé tétel esetén az áthárított közüzemi szolgáltatások a bérbeadásra vonatkozó 27% áfával adóznak (27% áfa a bejövő számla nettó összegére kerül rászámításra).

Abban az esetben, ha a felek között nincs bérbeadás (pl. közös tulajdonban álló ingatlan mérőórái az önkormányzat nevén vannak), akkor az Áfa tv. 15. §-a szerinti közvetített szolgáltatásról van szó.
Ekkor ugyanazzal az áfamértékkel kell számlázni, mint amelyet a szolgáltató alkalmazott, kivéve az „ÁTHK” (áfa törvény hatályán kívüli) tételeket, amelyek után a tovább számlázásnál fel kell számítani a 27% áfát.

Bonácz Zsolt (2022-03-20)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról