ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1231 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Változtak-e az EKÁER-bejelentéssel kapcsolatos szabályok a BREXIT miatt?

2020-10-14

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból, azonban a kilépést egy 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak követi. Cikkünk választ ad arra, hogy változtak-e az EKÁER-bejelentéssel kapcsolatos szabályok az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt?

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból, melynek következtében a kilépésről rendelkező megállapodással összhangban az Egyesült Királyság az EU szempontjából hivatalosan harmadik országnak számít.

A kilépési megállapodás alapján 2020. február 1. és december 31. között egy átmeneti időszak van érvényben, ami azzal jár, hogy az Egyesült Királyság ugyan az EU-s intézmények munkájában nem vesz részt, de úgy kell tekinteni, mintha az EU tagja lenne.

Az átmeneti időszakban:

  • a polgárok, a fogyasztók, a vállalkozások, a befektetők, a diákok és a kutatók szempontjából minden marad a régiben az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban egyaránt; és
  • az európai uniós jog továbbra is alkalmazandó az Egyesült Királyságban.

Az átmeneti időszak során a vámügyi és adóügyi szabályok szintén változatlanok maradnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy az EKÁER-bejelentésekre a 2020. február 1. és december 31. közötti átmeneti időszakban is azokat a szabályokat kell alkalmazni, mint 2020. február 1. előtt.

(Adópraxis Szerkesztőség)

(Lezárva: 2020. október 12.)

Adópraxis (2020-10-14)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról