ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1245 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Hogyan kell értelmezni a szankciómentes időszakot?

2020-09-30

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi közleménye szerint meghatározott feltételek fennállásakor nem szab ki mulasztási bírságot, ha az adóalany a 2020. július 1. és 2020. szeptember 30. közötti időszakban a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségét nem, vagy nem megfelelően teljesíti.

A PM és a NAV alapvető célja, hogy mentesítse azon adóalanyokat az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése alól, akik/amelyek önhibájukon kívül nem tudtak erre a jogszabályi változásra felkészülni. Előfordulhat, hogy az adózó nem tudott beszerezni megfelelő számlázó programot, vagy a saját számlázó programjának a fejlesztése még nem ért véget 2020. július 1-jére. Ezért egy szankciómentes időszak került bevezetésre.

A szankciómentesség feltétele, hogy az adóalany az első adatszolgáltatásra kötelezett számlájának kiállítását megelőzően regisztráljon az Online Számla rendszerben. Amennyiben ez megtörténik, de nem tud, vagy nem megfelelően tud adatot szolgáltatni a számláiról 2020. szeptember 30-ig, akkor a NAV nem fogja szankcionálni.

Fontos kiemelni, hogy nem általános mentesülést élveznek az adózók, hanem kizárólag a 100 ezer forintot el nem érő számlákra vonatkozik a kedvezmény. Tehát, ha az adóalany 100 ezer forintot elérő vagy meghaladó áthárított adótartalmú számlát bocsát ki belföldi adóalany partnere részére, és nem történik erről a számláról adatszolgáltatás, akkor az adóhivatal szankcionálhatja az adatszolgáltatás elmulasztását. Amennyiben ugyanezen bizonylat adótartalma nem éri el a 100 ezer forintot, akkor nem szankcionálható az adatszolgáltatás elmulasztása, vagy helytelen teljesítése.

Hasonlóan nem szankcionálja az adóhivatal az adózót, amennyiben kézi számlájában szereplő összeg a 100 ezer forintot meghaladja, de az 500 ezer forintot nem éri el, és nem 4, hanem 5 naptári napon belül történik meg az adatszolgáltatás teljesítése.

A közlemények nem tartalmazzák, hogy a szankciómentesség további feltétele az lenne, hogy utólag kellene pótolni az elmaradt adatszolgáltatást. Tehát, ha egy adózó számlázóprogramja csak 2020. szeptember 15-től fogja átadni a 100 ezer forint áfa alatti számlákat az adóhivatal részére, akkor a 2020. július 1. és szeptember 15. között keletkezett 100 ezer forint alatti számlákról utólag sem kell adatot szolgáltatni.

A szankciómentesség nem vonatkozik a számlázási szabályok változására. Tehát a belföldi adóalany vevő adószámának feltüntetése, vagy a számlakibocsátási határidő 8 napra csökkenése 2020. július 1-jén hatályba lépett, ezekre a változásokra nincs halasztás. Így az adóhivatal ezen szabályok be nem tartását július 1-jét követően szankcionálhatja.

 

Czöndör Szabolcs
főosztályvezető
NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatósága
Informatikai és Transzferár Ellenőrzési Főosztály

(Lezárva: 2020. szeptember 30.)

Czöndör Szabolcs (2020-09-30)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról