ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1458 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Nincs változás a BREXIT miatt az ELEKÁFA és a MOSS eljárásokban

2020-03-02

Az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, de a teljes elválásig még egy átmeneti időszak következik. Ebben az átmeneti időszakban egyelőre változatlanul működik az ELEKÁFA és a MOSS rendszer. Az adóhatósági tájékoztató erre hívta fel a figyelmet.

A brit parlament elfogadta a kilépési megállapodást, így az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilépett az Európai Unióból. A kilépést – az elfogadott megállapodás szerint – egy 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak követi.

Az átmeneti időszakban az Egyesült Királyságban továbbra is az uniós jogot kell alkalmazni, az uniós jogban a tagállamok körébe az Egyesült Királyság továbbra is beleértendő. 2020. december 31-ig tehát az Egyesült Királyság a vámunió része marad, azaz az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti áruforgalomban továbbra sem kell vámalakiságokat alkalmazni.

Egyelőre a magyar üzleti élet szereplői észrevehető változást nem tapasztalnak a belföldön letelepedett adóalanyokat az Egyesült Királyságban megillető áfa-visszatéríttetési jog érvényesítésével (ELEKÁFA), valamint a távolról is nyújtható szolgáltatásokat nyújtó adózókat érintő (MOSS) eljárásokkal kapcsolatban, azok a továbbiakban is változatlan formában működnek tovább.

(Adópraxis Szerkesztőség)

 

Adópraxis (2020-03-02)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról