ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 2277 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Mikor kell az EKÁER-szám?

2016-09-29

Egy társaság nagy értékű gépet vásárol az unióból saját felhasználásra tárgyi eszköznek. Fuvarozó cég kamionjával hozatja be Magyarországra a gépet. Ez esetben kell-e a cégnek EKÁER-számot igényelni? Ügyfelünk kérdésére Leipán Tibor adószakértőnk válaszolt.


Kiindulási pontként rögzíthetjük, hogy létezik a már ismert kockázatos és nem kockázatos termékek köre, amely meghatározása, valamint a súly- és értékhatár szabja meg az EKÁER-kötelezettséget. Amennyiben nem kockázatos termékről van szó, akkor a súlyhatár 2500 kg, az értékhatár pedig 5 millió forint. A kockázatos termékek esetében pedig az 500 kg és az 1 millió forint dominál. Ez annyit jelent, hogy amennyiben a termékek esetében a súly vagy az összeg magasabb, mint a jogszabály szerinti rendelkezés, akkor az áru EKÁER-köteles lesz.
Amennyiben viszont az egyéb kockázatos termék a vállalkozás által feladott vagy részére ugyanazon gépjárművel egy fuvarozás keretén belül szállított mennyisége az 500 kg-ot vagy az 1 000 000 Ft-ot nem haladja meg, nem létezik adatbejelentési kötelezettség, sem az útdíjköteles, sem pedig az útdíjmentes gépjárművek esetében.
A leírtak alapján feltételezhető, hogy a kérdés szerinti nagy értékű gép nem kockázatos termék, viszont amennyiben a gép ára vagy a súlya (a kettő közül bármelyik) meghaladja az 1. pontban feltüntetet érték- vagy súlyhatárt, akkor a szállítás EKÁER-köteles lesz.


 

2016-09-29

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról