ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 58 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Monitor előtti munkavégzéshez használt szemüveg elszámolása

2023-11-26

Gyakori, hogy a munkáltató a képernyő előtti munkavégzés miatti éles látást biztosító szemüveg költségét egy bizonyos összegben megtéríti a munkavállaló részére. Mi a könyvelés és adózás abban az esetben, ha a dolgozó a számlát a cég nevére kéri, a teljes összegre, tehát többről szól a számla, mint a térített összeg? És ha a dolgozó a saját nevére kéri a számlát?

Az Szja törvény 1. számú melléklet 8.8 pontjából kiindulva, adómentes a jogszabály által előírt használatra tekintettel juttatott védőeszköz, továbbá baleset- és egészségvédelmi eszköz. A védőeszközöket illetően még a 71/2011. (XII. 31.) BM rendelet is irányadó. Hivatkozással az Szja törvény. 4. § (2) bekezdésében foglaltakra a védőeszközök tekintetében nincs adófizetési kötelezettség. A védőeszközök közé tartozik pl. a védősisak, biztonsági cipő, arcvédő maszkok, hallásvédő, kesztyű, biztonsági öv, és a kérdés szerint védőszemüveg illetve kontaktlencse is. Az, hogy a kérdés szerinti szemüveg valóban védőszemüvegként funkcionál, ez az előzetes szakorvosi vizsgálat dönti el, ezt követően pedig a juttatás biztosítása már a munkáltató feladata.

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet 6.§ szerint, amennyiben a szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nem megfelelő, a munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveggel. Ez annyit jelent, hogy mind a kontaktlencsét, mind pedig a védőszemüveget (beleértve a szemüvegkeretet is) biztosítja a munkavégzéshez a munkáltató a szakorvosi vizsgálat eredményeként az 50/1999. EüM rendelethez 7. §-hoz igazodóan. Az adómentességet nem befolyásolja a védőszemüveg vagy kontaktlencse ára amely értelemszerűen eltérő a dioptriák közötti árkülönbség miatt.

Az áfa levonása tekintetében kiindulási pont az, hogy a védőszemüveg egy munkavédelmi eszköz, amely valamely céges tevékenységhez kapcsolódik.

Ha a védőszemüveg esetében az áfa levonhatósága igazodik a bevételszerző adóköteles tevékenységhez, vagyis ha a használat áfaköteles tevékenységhez kapcsolódik, akkor az eset összes körülményeire tekintettel a szemüveget terhelő áfa levonásba helyezhető. A szemüveget érintő számlát mindenképpen célszerű lenne a cég nevére kérni, annak elszámolásához.

Leipán Tibor (2023-11-26)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról