ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 241 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Visszaigényelheti-e a társasház az áfát?

2023-05-29

A kérdés a társasházak esetleges áfa alanyiságára vonatkozik. Van-e olyan tevékenységi, szervezeti, szabályozási-szabályzati megoldás, amely áfa alanyiságot jelent és ebben a körben visszaigényelhető a beszerzést terhelő áfa, különös tekintettel a javítások-felújítások áfa tartalmára?

Példának okáért: adóköteles bevételt jelenthet a közös tulajdont képező pincerekeszek kiadása a tulajdonosok, vagy/és külső személyek felé? Ez ugyanis gazdasági tevékenység. Ez megalapohatja-e a bejelentkezést áfa alanyként és a beszerzéseket (felújítások-javítások) terhelő áfa levonását megfelelő belső szabályzatok, számvitel, nyilvántartás, számlázás, stb. kialakításával?

Válasz:

Amennyiben a társasház közös tulajdonú helyiségét bérbeadja, akkor az Áfa tv. szerint gazdasági tevékenységet végez, s ezen tevékenysége tekintetében az Áfa tv. alanya. Ennek következtében a NAV-nál a társasház áfaalanyként köteles bejelentkezni.
Az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja szerint az ingatlan bérbeadása adómentességet élvez, amely áfa levonására nem jogosít.
Az Áfa tv. 88. §-a alapján az adómentesség helyett választható az adófizetési kötelezettség, amely alapján a társasház 27%-os áfát köteles felszámítani a bérleti díj, valamint az Áfa tv. 70. § (1) bekezdés b) pontja szerint a bérbeadás áfaalapjába tartozó, a bérlőre áthárított költségek után.

Az adófizetési kötelezettség választása adólevonási jogot generál a bérbeadással összefüggő beszerzések vonatkozásában.

Azonban az adólevonási jog a bérbeadást szolgáló beszerzések vonatkozásában gyakorolható.
Tehát nincs arra lehetőség, hogy a bérbedott ingatlanrésszel összefüggésbe nem hozható beszerzésekhez kapcsolódó áfát a társasház levonható áfaként elszámolja.
Abban az esetben, ha valamely felújítás, javítás csak részben hozható összefüggésbe a bérbeadott ingatlanrésszel, akkor az Áfa tv. 123. § (3) bekezdése lehetőséget ad arra, hogy a társasház kidolgozzon olyan megosztási módszert, amely tükrözi a bérbeadáshoz való hasznosítás mértékét.

Bonácz Zsolt (2023-05-29)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról