ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 378 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Megszűnő katás számlája

2023-03-13

Katás egyéni vállalkozó számlát állít ki cég felé 2023. januárban, amely számlát 2023. februárban fizetik ki. A kifizetést megelőző nappal az egyéni vállalkozó kata státusza megszűnik. A kérdés, hogy ebben az esetben a kata időszak alatt kiállított számla ellenértéke a befolyástól függetlenül kata bevétel lesz-e, ha egyéni vállalkozó kikerül az adónem hatálya alól, még akkor is, ha épp emiatt a kifizetés miatt szűnik meg az adóalanyisága?

Az egyéni vállalkozók közteherviselését érintő egyes szabályokról, valamint az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet népegészségügyi termékadóval összefüggő módosításáról szóló 441/2022. (XI. 7.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 1. § (1) bekezdése alapján az új Kata tv. (2022. évi XIII. törvény) 5. § (1) bekezdés g) pontjában foglaltaktól eltérően a bevétel megszerzését megelőző nappal megszűnik a kisadózói adóalanyiság, ha a kisadózó az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény szerinti kifizetőtől (ideértve a külföldi kifizetőt is) szerez termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékeként bevételt, ide nem értve a TESZOR 49.32.11 szerinti taxis személyszállításból származó bevételt.

A Korm. rendelet 1. § (1) bekezdése alapján nem minden kifizetőtől származó bevétel miatt szűnik meg a kata-alanyiság, kizárólag a katás egyéni vállalkozó termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása ellenértékeként a kifizető által kifizetett, juttatott bevétel megszerzése jár ezzel a következménnyel, a taxis személyszállításból származó bevétel kivételével.
A Korm. rendelet nem érintette az új Kata tv. 2. § 5. pont e) alpontját, amely szerint az adóalanyiság megszűnésének napja, amennyiben az általa kiállított bizonylat ellenértékét az adóalanyiság utolsó napjáig nem szerezte meg.

A Korm.rendelet 1. § (1) bekezdése kifejezetten az adóalanyiság megszűnésére vonatkozó szabályt foglal magában, amelynek értelmében a bevétel megszerzésének napján az egyéni vállalkozó már nem katás, ebből az következik, hogy a megszerzett bevétel nem számolható el katás bevételként, függetlenül az új Kata tv. 2. § 5. pont e) alpontjában foglalt szabálytól.
A NAV-tól javasolt állásfoglalást kérni, tekintettel arra, hogy a szóban forgó két rendelkezés viszonyát a Korm. rendelet nem rendezi.

Bonácz Zsolt (2023-03-13)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról