ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 436 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Konferencia részvételi díj számlája

2023-03-07

Az érintett cég alkalmazottja Budapesten fog részt venni egy nagyszabású nemzetközi konferencián. A részvételi díjat előre kell kifizetni, a cég ehhez kapott egy számlát egy londoni illetőségű cégtől. A számlán nem szerepel áfa ("exempt"), de nem részletezték a mentesség okát. Helyes-e áfa nélkül a számla és ha igen, akkor hogyan kezeljék az áfa bevallásban? A fenti egyértelmű jövőbeli teljesítés esetén elfogadhatnak-e számlát díjbekérő helyett?

Az Áfa tv. 42. §-a alapján a részvételi díj áfa vonatkozásában Magyarországon adózik.

Az Áfa tv. 140. § b) pontja alapján az áfa fizetésére a szolgáltatást (konferencián való részvételt) megrendelő belföldi áfaalany kötelezett, feltéve, hogy a szolgáltatást nyújtó angol cég belföldön gazdasági céllal nem telepedett le (nincs Magyarországon székhelye, telephelye).
A fizetendő áfa alapját a fizetendő áfát az áfa bevallás 27. sorában kell elszámolni az adófizetési kötelezettség napját magában foglaló bevallási időszakban.

Az adófizetési kötelezettség időpontját az Áfa tv. 60. § (1)-(3) bekezdése alapján kell megállapítani.
A megállapított fizetendő adó előzetesen felszámított áfa, amely olyan mértékben vonható le, amilyen mértékben áfa levonására jogosító tevékenységet szolgál.
A levonható áfát az Áfa tv. 153/A. § (1) bekezdés a) pontja alapján abban a bevallási időszakban lehet elszámolni, amelyben a fizetendő adót be kell vallani.
A levonható adót és annak alapját az áfa bevallás 67. sorában kell szerepeltetni.

A részvételi díjról számla befogadható.

Bonácz Zsolt (2023-03-07)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról