ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 507 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Elektromos teherautók beszerzése

2022-10-30

Egy kft. elektromos teherautókat szerez be, melyek töltéséhez kiépített egy elektromos töltőállomást. A teherautót a vállalkozás áfás bevételszerző tevékenységéhez használja. Jelenleg más elektromos hajtású járművel nem rendelkezik. Milyen kérdések merülhetnek fel?

A felmerülő kérdések közül az első, hogy a töltőállomás kialakításához kapcsolódó beruházás áfája levonásba helyezhető-e? Továbbá: ha a jövőben elektromos személygépjárműveket is beszerez, ho-gyan kell visszamenőleg az áfa levonást korrigálni? Milyen dokumentummal kell ezt alátámasztani?
 
1.    
A töltőállomás kiépítése az Áfa tv. 11. § (2) bekezdés a) pontja szerint saját vállalkozásban végzett beruházás jogcímén adózik, ha a kiépítés során saját teljesítményérték (saját anyag felhasználása, saját munkaerő felhasználása, saját gép, berendezés használata, stb.) merül fel.
Az áfa alapja a beruházás számviteli törvény szerinti közvetlen önköltsége (tehát nemcsak a saját teljesítményérték!). Az áfa mértéke 27%. Az elektromos töltőállomás létesítésére vonatkozóan nincs tételes levonási tilalom. A kiépítés során felmerülő beszerzéseket terhelő áfa olyan mértékben vonható le, amilyen mértékben áfa levonására jogosító tevékenységet szolgál. A kiépítés során felmerülő beszerzéseket terhelő áfa levonásánál figyelembe kell venni az Áfa tv. 134. §-ában foglalt szabályokat is.

2.    
A töltőállomány kiépítéséhez kapcsolódóan levont áfát nem kell korrigálni amiatt, mert a töltőállo-máson elektromos személygépkocsikat is töltenek. Az Áfa tv. 11. § (2) bekezdés ba) pontja szerint az elektromos személygépkocsik töltéséhez felhasznált elektromos energia előállításának költsége, mint adóalap (Áfa tv. 68. §) után 27% áfát kell fizetni, tekintettel arra, hogy mástól vásárolt - személygépkocsi töltéséhez használt - elektromos energia beszerzését terhelő áfa az Áfa tv. 124. § (1) bekezdés b) pontja alapján nem lenne levonható (feltételezve, hogy saját célra használt személygépkocsikról van szó, ezért az 125. § valamely rendelkezése az adólevonási tilalmat nem oldja fel).
Az adóalapot a vállalkozás által készített kalkuláció alapján kell meghatározni.

Bonácz Zsolt (2022-10-30)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról