ÁFA Módszertani Szemle

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Áfakörből való kilépés

2022-10-03

Üzlethelyiséget vásároló vállalkozó szeretne húsz év után, 2023. január 1-ével az áfakörből kilépni. Milyen kérdések vetődhetnek fel?

Az elemzett esetben a vállalozó üzlethelyiséget vásárolt 2002. november 22-én 25 millió forint+áfa értékben, az áfát pedig visszaigényelte. 2023. január 1-jétől ki kíván lépni az áfakörből, alanyi mentes lenne. Kell-e áfát fizetnie az üzlethelyiség miatt? A 240 hónap október 31-én jár le.

A jelenleg hatályos Áfa tv. (2017. évi CXXVII. törvény) 2008. január 1-jétől lépett hatályba.
Feltételezhetően az üzembe helyezés időpontja 2008. január 1-je előtti időpontban megvalósult, ezáltal az ún. figyelési időszakot az üzembe helyezés időpontjában hatályos szabályok szerint kell meghatározni (ekkor az 1992. évi LXXIV. törvény volt hatályban, amely szerint a figyelési időszak az üzembe helyezés éve és az azt követő 9 év volt), kivéve, ha az adózó 2008. február 15-ig nyilatkozatot tett az adóhatóságnál a jelenleg hatályos Áfa tv. 135. §-ában foglalt 240 hónapos figyelési időszak választásáról.

Említett nyilatkozat hiányában a figyelési időszak már letelt, ezért az alanyi adómentesség 2023. január 1-jétől való választása esetén az Áfa tv. 135. §-a szerinti korrekció nem végzendő el.

Amennyiben az üzembe helyezésre legkésőbb 2002. december hónap folyamán sor került, akkor a 240 hónapos figyelési időszak esetén is letelik a figyelési idő 2022. december hónapban, ezért az alanyi adómentesség 2023. január 1-jétől való választása esetén az Áfa tv. 135. §-a szerinti korrekció nem végzendő el.
Tudomásom szerint az adóhatóság jogértelmezése alapján az üzlethelyiségen végzett értéknövelő felújítást terhelő és levonható áfaként elszámolt áfa vonatkozásában is alkalmazni kell az Áfa tv. 135. §-át, a figyelési időszak az értéknövelő beruházás üzembe helyezésének hónapjától számítandó az előzőekben leírtak alapján. 

Bonácz Zsolt (2022-10-03)

Az eÁFA rendszerrel való ismerkedés izgalmas kihívás elé állítja az adózási szakértőket. Ruszin Zsolt, az MKOE alelnöke szerint a program működőképes, bár néhány hiányosság még fennáll. Az adóalanyoknak most háromféle lehetőségük van a bevallás leadására, beleértve a hagyományos űrlap alapú módszert, a webfelületi lehetőséget, valamint az API-s kapcsolaton alapuló eljárást. A könyvelők számára könnyebbé válik az adózási folyamatok kezelése. Egyszerűsítse vállalkozása adózási folyamatait az eÁFA rendszerrel! Kattintson az Adó és Tb Különszámra, és ismerje meg, hogyan segíthet a rendszer a gyorsabb és hatékonyabb adóbevallásokban!

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról