ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 633 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Étkezési költség megtérítése

2022-06-05

Egy cég az alkalmazottak étkezési költségeit szeretné megtéríteni úgy, hogy az irodaházban található étkezdében fogyasztott étel ellenértékét kifizeti. Az étkezde havi/heti egy számlát bocsájtana ki a cég felé az alkalmazottak étkezéseiről. A kérdés, hogy ezek a számlák reprezentációként elszámolhatóak-e?

A kérdéshez hozzátartozik még, hogy a számlán nem lenne részletezve munkavállalónként az étkezések ellenértéke. Megválaszolásra vár tehát az a probléma is, hogy ha olyan számla kerül kiállításra, ahol munkavállalónként látszik az étkezések összege, akkor az munkabérként adózna-e?

Amennyiben a munkáltató a munkavállalónak munkahelyi (üzemi) étkeztetést biztosít, az béren kívüli juttatásnak minősül. 

Ebben az esetben főszabály szerint az önálló tevékenységből származó bevételnek a bevételszerző tevékenység folytatása érdekében felmerült és igazolt, szja-törvény által elismert költségekkel csökkentett része a jövedelem. Munkavállalóként költségek elszámolása során választható a bevétel 10 százalékát kitevő vélelmezett költséghányad (bizonylat nélkül, akár felmerült a költség, akár nem) vagy a tételes költségelszámolás. Amennyiben többféle önálló tevékenységből szerez jövedelmet a munkavállaló, akkor az általa választott jövedelem-megállapítási módot egységesen kell alkalmaznia az összes önálló tevékenységére.
Mivel munkaviszonyról van szó, azaz létezik a biztosítási jogviszony, így a munkáltató (kifizető) a magánszemély nyilatkozatának megfelelő költségelszámolási módszer alapján megállapított jövedelméből a költségelszámolást követően levonja a magánszemélyt terhelő 15 százalék szja előleget, és a 18,5% tb járulékot. A kifizetőnek a juttatás tekintetében 13 százalékos szociális hozzájárulási adót kell fizetnie. Bevallási és befizetési kötelezettség a kifizetőt terheli, valamint a levonásokról a munkavállalóknak igazolást is kell kiállítania.
 

Leipán Tibor (2022-06-05)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról