ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 11 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

E-kereskedelemmel kapcsolatos áfa kérdések

2021-10-26

A 2021. július 1-től hatályos szabályok szerinti 10 000 eurót meghaladja az említett értékesítési forma. A közösségen belüli magánszemélyek részére a számlát úgy kell kiállítani, hogy az adott tagállamban érvényes áfakulccsal kell számlázni, mivel a szolgáltatás teljesítési helye a vevő által megadott számlázási cím. A cég regisztrált az OSS rendszerbe, ahová negyedéves áfa bevallást kell beadnia tagállamonként összesítve meghatározni a fizetendő áfát. 

Felmerülő kérdések:
1. Hogyan kell kiállítani a számlát áfa szempontból – ezt a szolgáltatást külföldön veszik igénybe – közösségen belüli értékesítés esetén a) cégeknek, akik rendelkeznek közösségi adószámmal és b) azoknak a cégeknek, akik nem rendelkeznek közösségi adószámmal? Melyik rendszerben lesz bevallási kötelezettség, kikre fog vonatkozni a 2165-ös és 21A60 bevallás, vagy az OSS rendszerben kell a bevallási kötelezettségnek eleget tenni? 
2. Hogyan kell kiállítani a számlát áfa szempontból 3. országbeli – a szolgáltatást 3. országban veszik igénybe – a) magánszemélyeknek és b) cégeknek? A 2165-ös bevallásban mely sorokon jelenik meg a bevallási kötelezettség?


A kérdésben említett szolgáltatás az Áfa tv. 45/A. §-a alá sorolható, ha a megrendelő más tagállambeli magánszemély.
Meg kell jegyezni, hogy a jelenleg is hatályos szabályozás az Áfa tv. 45/A. §-a alá sorolható szolgáltatásoknál már 2020. január 1-jétől hatályba lépett.

Harmadik országbeli magánszemély megrendelő esetén az Áfa tv. 46. § (2) bekezdése alapján a teljesítés helye harmadik ország, tehát a szolgáltatás belföldön nem adóztatható.
Ha a megrendelő áfaalany (akár más tagállambeli, akár harmadik országbeli), akkor az Áfa tv. 45/A. §-a nem irányadó, hanem az Áfa tv. 37. § (1) bekezdése alapján kell eljárni, amely szerint a teljesítés helye a megrendelő gazdasági letelepedésének helye 
Nem belföldön teljesített szolgáltatások ellenértékét az áfa bevallás 91. sorában kell szerepeltetni.
Ebbe a sorba a megrendelő áfabeli státuszától függetlenül kell a szolgáltatás ellenértékét szerepeltetni, ha a teljesítés helye nem belföld. Tehát azokat is, amelyeket az OSS-rendszerbe kezelnek, valamint az előzőekben említett eseteket is.
Az áfa bevallás 92. sorában a 91. sorban feltüntetett összegből azoknak a szolgáltatásoknak az összegét kell szerepeltetni, amelynél az Áfa tv. 37. § (1) bekezdése alapján a teljesítés helye valamely más tagállam területére esett. Ezek közül azokat, amelyeknél a megrendelő más tagállambeli áfaalany az összesítő nyilatkozatban (A60-as bevallás) is szerepeltetni kell.

Bonácz Zsolt (2021-10-26)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról