ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 853 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Ingatlanon végzett beruházás beszámítása

2021-10-27

Megteheti-e egy cég, hogy miután felújít egy lakás, bérbe veszi azt és nem fizeti ki a bérleti díjat, hanem beszámítja abba a felújítás értékét? Ebben az esetben hogyan alakul a számlázás és az elszámolás?

Egy Kft. felújított egy a magánszemély tulajdonában lévő lakást, hogy azt irodaként használja. A Kft. a lakás egészét, vagy csak egy részét bérbe veszi, amiért a magánszemély a piaci értéknek megfelelő bérleti díjat számláznak a Kft.-nek. 

Ebben a helyzetben egyrészt
Megteheti-e a Kft., hogy a felújítás összes költségét kiszámlázza a magánszemély részére? Ha igen, akkor azt teheti-e áfamentesen, hisz a felújításhoz kapcsolódó beérkező számlák áfatartalmát sem helyezte levonásba? 
Másrészt:
A magánszemély részére nem fizeti ki a bérleti díjat (költségként elszámolja, levonja és megfizeti az szja-t), hanem azt kompenzálja kiszámlázott felújítás értékével? Csak akkor kezdődne a bérleti díj nettó összegének a kifizetése, ha már a kiszámlázott felújítás értéke elszámolásra került. 

A felek kompetenciájába tartozó kérdés, hogy a Kft. felé a magánszeméllyel megfizetteti-e a felújítás költségeit, s ez milyen módon történik meg.
Ha a felek ekként állapodnak meg, akkor a Kft. 27% áfát köteles felszámítani. Visszteher (ellenérték) kikötése esetén nem releváns, hogy a felújításhoz kapcsolódó beszerzések áfája az Áfa tv. 124. § (1) bekezdés i) pontja, 124. § (2) bekezdés c) pontja alapján nem vonható le.
A felújítás költségeinek visszterhes megfizetését jelenti a bérleti díjba való beszámítás is. A felújítás teljes ellenértékét (a felek által meghatározott összeget) a felújítás befejezésekor ki kell számlázni, függetlenül attól, hogy azt a bérleti díjba beszámítják.

Bonácz Zsolt (2021-10-27)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról