ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 879 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Buszbérlet elszámolása

2021-10-20

A buszbérlet elszámolására a gyakorlatban kétféle konstrukció fordul elő. Az egyik esetben a munkáltató vásárolja meg az utazási bérletet, vagy azt a dolgozó vásárolja és a munkáltató nevére szóló számlát kér. A másik megoldás, hogy a dolgozó a saját nevében veszi meg az utazási bérletet, menetjegyet és nem kér a munkáltató nevére számlát. Mikor, mi a teendő áfa szempontból?

Azt az esetet, amikor a munkáltató vásárolja meg az utazási bérletet, vagy azt a dolgozó vásárolja és a munkáltató nevére szóló számlát kér, adójogi értelemben úgy kell tekinteni, hogy a munkáltató vette igénybe az utazási szolgáltatást. Ez a konstrukció közvetített szolgáltatásnak minősül, úgy kell tekinteni, hogy a munkáltató saját nevében a dolgozó javára közlekedési szolgáltatást rendel meg és közvetít.

Nem vonható le az utazási bérlet, illetve menetjegy áfa tartalma a munkáltatónál, ha az munkába járáshoz és nem üzleti úthoz szükséges és ingyenesen biztosítja a munkáltató, vagy 100%-os térítést fizet a dolgozó felé az általa megvásárolt bérletre. Ilyen esetben nem kell áfa hatálya alá tartozó bizonylatot kiállítani a dolgozó felé a munkáltatónak, mivel az áfa nem levonhatósága miatt az ingyenes szolgáltatás nem tartozik az áfa hatálya alá.

Mi történik, ha a munkáltató nem a teljes összeget téríti meg a dolgozónak?

Abban az esetben levonható az utazási bérlet teljes áfa tartalma a munkáltatónál a nevére szóló számla alapján, ha a munkáltató nem a teljes összeget téríti meg a dolgozónak, hanem csak pl. 86%-ot, amely személyi jellegű juttatásként számolandó el (55T, 466T - 381K).
Mivel a számla a munkáltató nevére szól, ezért a kiállító a számlát lejelenti az online adatszolgáltatás keretében.
Ha a számlára a munkáltató levonható áfát számol el, akkor az áfa bevallás M lapján adatot szolgáltat a számláról.
A maradék 14%-ot közvetített szolgáltatásként kell elszámolni (815,466T-381K), az is helyes, ha készletre veszik a szolgáltatást és a kiszámlázáskor (lásd alant) számolják el közvetített szolgáltatásként a ráfordítások között.
A maradék 14%-ot a dolgozó felé áfásan ki kell számlázni, a kiállított számla adatait online adatszolgáltatás keretében a NAV felé le kell jelenteni.

Ha a dolgozó a saját nevében veszi meg az utazási bérletet

A másik megoldás, hogy a dolgozó a saját nevében veszi meg az utazási bérletet, menetjegyet és nem kér a munkáltató nevére számlát. Emiatt az online adatszolgáltatással a munkáltató vevőként nem érintett. Ekkor a munkáltató nem nyújt áfa körbe tartozó szolgáltatást a dolgozó felé, így számláznia sem kell. A benyújtott bérlet alapján csak költségtérítést fizet, amelyet személyi jellegű juttatásként számol el.

Bonácz Zsolt (2021-10-20)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról