ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 943 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Fontos változások augusztus 26-án az Online Számla rendszerben

2021-08-25

2021. augusztus 26-án a NAV karbantartási munkálatokat végez, egyben új fejlesztéseket vezet be az Online Számla rendszerben. A változtatások célja, hogy az elsődleges felhasználók még egyszerűbben kezelhessék az Online Számla rendszert, és könnyebbé váljon az adatszolgáltatások teljesítése is. Megváltozik az elsődleges felhasználók azonosítása, emellett a mobilalkalmazás új verziójának telepítés miatt ismét párosítani kell a mobilkészülékeket az Online Számlázó program webes felületével.

Az Online Számla rendszert érintő fontos változások

Az Online Számla rendszerben megszűnik az új adózók és felhasználók eddigi regisztrációja, ezért a webes felület fejlécéről lekerül a „Regisztráció” gomb.
Megváltozik továbbá az elsődleges felhasználók azonosítása, azaz a jövőben az elsődleges felhasználók az Online Számla rendszer webes felületén a „Bejelentkezés” gombra kattintással a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztül, az ügyfélkapus belépési adataikkal jelentkezhetnek be. A sikeres KAÜ-azonosítás után az Online Számla rendszer adózó-felhasználó kapcsolatok felületén az összes olyan adózó megjelenik, akiket az elsődleges felhasználó a NAV nyilvántartása alapján képviselhet.

Hogyan változik a rendszer használata?

Annak az elsődleges felhasználónak, aki több adózó nevében is eljár, de egy felhasználónéven regisztrálta az adózókat az Online Számla rendszerbe, azaz valamennyi képviselt adózó nevében ugyanazt az egy felhasználónevet használta, nincs tennivalója!
Ugyanakkor annak az elsődleges felhasználónak, aki több adózó nevében is eljár, és korábban eltérő felhasználóneveken regisztrálta az adózókat, azaz az elsődleges felhasználónak több felhasználóneve is van, ismét el kell fogadnia az adatkezelési tájékoztatót és meg kell adnia a kapcsolattartási adatokat az Online Számla rendszerbe való első bejelentkezéskor.

Az Online Számlázó mobilalkalmazás változásai

A Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztüli azonosítás bevezetése miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) karbantartási munkálatokat végez az Online Számlázó mobilalkalmazásban. Ennek következtében az Online Számlázó mobilalkalmazásban megjelenik a mobiljelszó, és ismét párosítani kell a mobilkészülékeket az Online Számlázó program webes felületével.
Az Online Számlázó mobilalkalmazás új verziójának telepítését követően a KAÜ-azonosítás (Központi Azonosítási Ügynök) bevezetése miatt az applikációt használó elsődleges felhasználóknak ismét párosítaniuk kell mobilkészülékeiket az Online Számlázó program webes felületével. Az ismételt párosítást az elsődleges felhasználóknak az Online Számlázó program webes felületen a „Beállítások” menü „Mobilalkalmazás párosítása” menüpontjában kell elvégezni.
A készülékpárosítási folyamatban egy mobiljelszót kell megadni, amely minimum 4, maximum 15 karakter hosszú lehet, számokat és ékezet nélküli nagybetűket tartalmazhat.

(NAV) 

Adópraxis (2021-08-25)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról