ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 554 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Erről a témáról 2022-07-05 írtunk FRISS INFORMÁCIÓKAT: Áfa kérdések szálláshely-szolgáltatással összefüggésben

Szálláshely-szolgáltatás áfa-kérdései

2021-07-28

A szálláshely-szolgáltatás körében felmerülő kérdéseink között először arra adunk választ, hogy a járványhelyzetet követőn ismét reggeliztetést nyújtó szállodák, milyen áfakulccsal adóznak. Másik kérdésünkben a magánszálláshelyek körében gyakran felmerülő előlegszámla egyik alapproblémáját tekintjük át.

Szállodai szolgáltatás

A felmerülő kérdés körében egy szálloda szállodai szoba kiadást, illetve szálláshely szolgáltatást számláz 5% áfával. Reggeliztetésre a járványhelyzet alatt nem volt lehetőség, de a szálloda a jövőben szeretne reggelit is biztosítani a szállás mellé, melyet úgy tud megoldani, hogy a szálloda mellett lévő étteremben, azaz egy külső szolgáltatóval szeretné bővíteni az szállás szolgáltatását étkezéssel (reggeli, esetleg reggeli – vacsora). 

A felmerülő kérdések ennek megfelelően úgy szólnak, hogy Áfa tekintetében, amennyiben szállást reggelivel kínálja – a fenti külső szolgáltatóval – milyen áfakulccsal, hogyan tudja ezt számlázni a vendégeknek? Milyen áfakulccsal számol el az étterem és a szálloda egymással? Ha a szálloda csomagot ajánl, vagy ha külön szállás + reggeli szolgáltatást, eltér-e az áfakulcs? 

A lehetséges esetekre tekintettel összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy amennyiben a szolgáltatási csomag magában foglalja az étkezést is (azaz a vendégnek nem kell külön ellenértéket téríteni az étkezés fejében), akkor a csomag ellenértéke 5%-os áfával adózik.
Ha az étkezést a szolgáltatási csomag nem foglalja magában (azaz a vendégnek külön térítési díjat kell fizetni az általa igénybe vett étkezésért), akkor az önálló ügyletként adózik. Ekkor az étkezés a szállodánál 27%-os áfával adózik, mivel a szálloda nem rendelkezik melegkonyhával, ezért 5%-os áfakulcs nem alkalmazható.
Az étterem által a szállodának nyújtott szolgáltatás 5%-os áfával adózik, ha az étterem rendelkezik melegkonyhával, ahol a helyben fogyasztásra készített ételeket és nem alkoholtartalmú ítalokat elkészítik.

Kapcsolódó
Áfa kérdések szálláshely-szolgáltatással összefüggésben

Áfa kérdések szálláshely-szolgáltatással összefüggésben

Az ingatlan bérbeadás főszabály szerint adómentes szolgáltatás, de az adó alóli mentesség nem terjed ki a tartalmában kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásnak minősülő ügyletekre. A szálláshely szolgáltatás körében ráadásul felmerülnek további kérdések is például az ún. alapcsomaggal vagy az önálló értékkel nem bíró szolgáltatásokkal összefüggésben.

Magánszálláshely számlázása előleg után

A másik kérdés középpontjában egy magánszemély áll, amely magánszálláshely kiadásával foglalkozik, és azt hirdeti is a megfelelő internetes felületen. A vendégek a szálláskereső oldal üzemeltetőjének fizetik a szállás díját. Ebből 10%-ot a szálláskereső egyből továbbít a szálláshely kiadójának, a maradék 90%-ot pedig majd akkor, ha problémamentesen megtörtént a szálláshely szolgáltatás. 
Kérdésként merül fel, hogy a 10% beérkezésekor csak a 10%-ról kell előleg számlát kiállítani, vagy már a 100%-os összegről? Ebben az esetben ugyanis az eladó 10%-ot kapott, a vevő 100%-ot fizetett és szerződéses viszony a foglaló vendég és a szálláshely tulajdonosa között jön létre. A partneri szerződésben is le van írva, hogy a szálláshelykereső oldal a Vendég és a szálláshely tulajdonosa közötti szerződésnek, jogviszonynak nem alanya, az internetes oldal üzemeltetőjének a partner, a szálláshely tulajdonosa csupán jutalékot fizet a sikeres foglalások után.

Álláspontunk szerint a szálláshely tulajdonosának a 10%-ról kell kiállítani előlegszámlát.
Amennyiben a szálláshelykereső oldal üzemeltetője ebből is levonja a jutalékot, akkor a teljes előlegről (azaz a jutalékkal nem csökkentett összegről) kell előlegszámlát kiállítani.
A szálláshely tulajdonosa ugyanis a ténylegesen megszerzett pénzösszeget tudja beszámítani az ellenértékbe.

Bonácz Zsolt (2021-07-28)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról