ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 869 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Megszűnik a kedvezményes áfa és az idegenforgalmi adó alóli mentesség

2021-06-16

Az elviteles ételekre és italokra bevezetett 5 százalékos adómérték és az idegenforgalmi adó alóli mentesség a vendéglátó üzletekre és szálláshelyekre vonatkozó korlátozások folyamatos feloldása után is megmaradt. A június 9-én kihirdetett új kormányrendelet az 5 százalékos áfamértéket 2021. augusztus 1-től, az idegenforgalmi adó alóli mentességet pedig 2021. július 1-től megszünteti.

Több, korábbi cikkünkben is elemeztük a hosszú ideig érvényben lévő 5 százalékos adómérték szabályait, amely azokra az ételekre és italokra vonatkozik, amelyek helyben fogyasztáskor is 5 százalék alá esnének.

A kedvezményes adómérték alkalmazásának feltétele, hogy a vendéglátó üzletnek alkalmasnak kellett lennie a helyben történő fogyasztásra a veszélyhelyzet miatti, vonatkozó korlátozó intézkedések hatálybalépését megelőzően. 

Az említett feltételekkel a kedvezményes adómérték a 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet hatályba lépése, vagyis 2020. november 14. napja óta folyamatosan alkalmazható. 

A külön tájékoztatóban is részletezett kedvezményes adómérték azonban a nyár folyamán megszűnik.

A 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet időtartamára az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalom esetében 5%-ban állapította meg az áfa mértékét, továbbá – szintén a veszélyhelyzet időtartamára – mentességet adott az idegenforgalmi adó megfizetése alól. A 319/2021. (VI. 9.) Korm. rendelet az 5%-os áfamértéket 2021. augusztus 1-től, az idegenforgalmi adó alóli mentességet pedig 2021. július 1-től megszünteti.

Adópraxis (2021-06-16)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról