ÁFA Módszertani Szemle

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Online adatszolgáltatás áfamentes bérleti díjról

2021-03-02

Adószámos magánszemély ingatlan bérleti díjáról állít ki számlát a kft. felé. 2021. január 1-jétől kell-e adatot szolgáltatnia az adószámos magánszemélynek ebben az esetben a NAV felé a kft. részére kiállított számláról?

A felmerülő, kérdéses ügyben adószámos magánszemély (9. számjegye 1-es) ingatlan bérleti díjáról állít ki számlát kft. felé. 2021. január 1-jétől kell-e adatot szolgáltatnia az adószámos magánszemélynek ilyen esetben a NAV felé a kft. részére kiállított számláról?

A NAV jelenlegi jogértelmezése szerint az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja alapján áfamentes bérleti díjról kiállított számla az Áfa tv. 165. § (1) bekezdés a) pontja alapján számviteli bizonylatnak tekinthető, feltéve azt elkülönítik a számviteli bizonylatnak nem tekinthető számláktól (azaz olyan számláktól, amelyek nem az Áfa tv. 165. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt ügyletről állítottak ki). 

Számviteli bizonylatra az online adatszolgáltatási kötelezettség nem vonatkozik.

Amennyiben a magánszemély kizárólag áfamentes bérbeadást végez, akkor nincs szükség elkülönítésre. Ha a NAV ezt a jogértelmezést 2021-ben is fenntartja, akkor nem keletkezik adatszolgáltatási kötelezettség.

Bonácz Zsolt (2021-03-02)

Az áfa-adózás területén zajló digitális forradalom főszereplője az eÁFA M2M rendszer, ami forradalmi változásokat hoz az adózók mindennapjaiban. Ennek a koncepciónak köszönhetően a digitális megoldások nem csak segítik, de át is alakítják a vállalkozások és könyvelők bevallási folyamatait, hatékonyabbá téve azokat, miközben minimalizálják a hibalehetőségeket. A Menedzser Praxis Adó és Tb Különszám részletesen bemutatja ezeket az innovatív megoldásokat, amelyekkel Ön is lépést tarthat az adózási játékszabályok új korszakával. Kattintson a linkre, és mélyedjen el a változások részleteiben!

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról