ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 630 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Hogyan lehet 5 százalék az építkezés áfája 2021-től?

2021-03-01

Magánszemély az építtető és generálkivitelező, vagyis egyazon kft., végzi a ház, lakóépület építését a szerkezetkész állapotig - a benti festést és burkolást, tehát a kulcsrakész állapotra hozatalt, viszont már más fogja végezni. Milyen feltételeknek szükséges megfelelni a szerződés tekintetében, hogy 5 százaléknak minősüljön az építkezés áfája 2021-től?

A felmerülő kérdés szerint magánszemély az építtető és generálkivitelező, tehát egyazon kft. végzi a ház, lakóépület építését fűtés, szerkezetkész állapotig. Tehát alapozást, falazást, tetőt, fűtési rendszert, ablakokat, külső nyílászárókat, vakolt falakat, szigetelést, külső festést. A benti festést és a benti burkolást, tehát a kulcsrakész állapotra hozatalt viszont már más fogja végezni. 

Milyen feltételeknek szükséges megfelelni a szerződés tekintetében, hogy 5 százaléknak minősüljön az építkezés áfája 2021. január 1-jétől? A számla teljesítés dátumának, keltének és a pénzügyi rendezésnek is 2021. január 1-je utáninak szükséges lennie? Minek kell feltétlenül szerepelnie a számlán és/vagy a szerződésben, hogy 5 százaléknak minősüljön? 
2020. évben került aláírásra a szerződés. 2020. évben került fizetésre előleg az építkezéssel kapcsolatban, ami még 27 százalékos volt. Ez az előleg a végszámlában kerül beszámításra, viszont az Áfa tv. 59. § értelmében ez a rész 27 százalékos is marad annak ellenére, hogy az utolsó részteljesítés áfamértéke már 5 százalék lesz. 
Helytállóak-e a megállapítások?

Aktuális adózási kérdések az e-kereskedelemben

A szerződés megkötésének (aláírásának), az ellenérték megfizetésének (kivéve, ha az Áfa tv. alapján előlegnek minősül) időpontja az áfa mértékét nem befolyásolja. 

A generálkivitelező az Áfa tv. 10. § d) pontja szerinti termékértékesítést teljesít, ha azt a kötelezettséget vállalta, hogy szerkezetkész állapotban kivitelezett ingatlant ad át az építtető megbízójának. 5 százalékos áfakulcs csak olyan ügyletre vonatkozhat, amely az Áfa tv. értelmében termékértékesítésnek minősül. A szerződésből annak kell egyértelműen kiderülnie, hogy az ügylet az Áfa tv. 10. § d) pontja szerinti termékértékesítésnek minősül. Minden ügyletet valós tartalma alapján kell minősíteni, a szerződés elnevezése, az abban foglalt címszavak önmagukban nem relevánsak. 

Az építtető által 2020. december 31-ig megfizetett és az építtető által ezen időpontig realizált (az átvétel, banki jóváírás 2020. december 31-ig megtörténik) előleg 21,26 százalék áfát foglal magában, kivéve, ha az Áfa tv. 327. §-a alapján az 5 százalékos áfamérték alkalmazható.

Az előleget olyan adómérték terheli, mintha a generálkivitelező az előleg realizásának időpontjában teljesített volna.

Az előleg beszámítását tartalmazó, a teljesítést (részteljesítést) követően kiállított számlában az adóalapot szét kell bontani, ha az adóalap egy része 5 százalékos, másik része 27 százalékos (2020. december 31-ig kapott előleg, ha az Áfa tv. 327. §-a nem alkalmazható) áfamértékkel adózik. 
Amennyiben a teljesítés (részteljesítés) napja 2020. december 31-ét követő időpont és az ingatlan megfelel az Áfa tv. 3. sz. melléklet I. rész 51. pontjában (2021. január 1-jétől hatályba lépő rendelkezés) foglalt méretbeli követelményeknek is, akkor a részteljesítés, teljesítés ellenértékét 5 százalék áfa terheli.

Bonácz Zsolt (2021-03-01)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról