ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1191 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Ellenőrizhető-e az adatszolgáltatási kötelezettség?

2020-07-29

Az Online Számla rendszerben a számla befogadója lekérdezheti azon számlák adatait, amelyekről a számla kibocsátója adatszolgáltatást teljesített, mivel hasznos lehet, ha a számla befogadója megismeri, ellenőrzi a számlakibocsátó által az Online Számla rendszer felé szolgáltatott számlaadatokat. De vajon köteles-e ellenőrizni a számla befogadója, hogy a számla kibocsátója teljesítette-e az adatszolgáltatási kötelezettségét?

Az Online Számla rendszerben a számla befogadója lekérdezheti azoknak a részére kiállított számláknak az adatait, amelyekről a számla kibocsátója adatszolgáltatást teljesített. 

A számlakibocsátó által szolgáltatott számlaadatok rendelkezésre állása megkönnyítheti a számla befogadójának az áfabevallásában teljesítendő, a számlákra vonatkozó tételes adatszolgáltatási kötelezettségét, az összesítő jelentés elkészítését. Emellett a számlakibocsátó partner online számlaadat-szolgáltatási gyakorlatának ismerete, annak teljessége, vagy hiányossága a partner magatartásának, megbízhatóságának felmérésére is alkalmas lehet. 

Mindezekre tekintettel célszerű, ha a számla befogadója megismeri, ellenőrzi a számlakibocsátó által az Online Számla rendszer felé szolgáltatott számlaadatokat.

A számlakibocsátó online számlaadat-szolgáltatási kötelezettségének ellenőrzése ugyanakkor nem jogszabályi kötelezettsége a számla befogadójának.

Lezárva: 2020. július 22.

Adópraxis (2020-07-29)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról