ÁFA Módszertani Szemle

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Gyorsabban utalja ki a NAV a visszaigényelt áfát

2020-05-13

Újabb adóügyi könnyítést kapnak a járvány miatt nehezebb pénzügyi helyzetbe kerülő vállalkozások. Az adóhivatal segíti a cégeket azzal, hogy a visszajáró áfát rövidebb idő alatt utalja ki.

A Pénzügyminisztérium kérése alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – a munkavállalók jelentős átcsoportosításával – azzal próbál segíteni a jelenleg is működő kis- és középvállalkozásoknak, hogy a visszaigényelt áfát rövidebb idő alatt utalja ki.

Az adóügyekért felelős államtitkár szerint ez az újabb gazdaságvédelmi intézkedés elsősorban a kis- és középvállalkozásokat támogatja.

A NAV tájékoztatása szerint azt is biztosítják, hogy csak a valós, jogszerűen igényelt összegek kerüljenek vissza a vállalkozásokhoz, a visszaélésszerű, költségvetésnek kárt okozó adózókat pedig kiszűrjék a tisztességes igénylők közül.

Az érintett kis- és középvállalkozások az eddigi 75 nap helyett már 30 nap alatt megkaphatják a visszaigényelt összeget. Az adózási előéletük alapján megbízhatónak minősített kis- és középvállalkozások pedig még korábban juthatnak a visszaigényelt összeghez, esetükben 30 napról 20 napra is rövidülhet a kiutalás ideje.

A könnyítés nem érinti azokat a kockázatos adózókat, akik a veszélyhelyzetet megelőzően is többször durván – és jellemzően a tisztességes adófizetők és a költségvetés kárára – sértették meg az adószabályokat. Ők továbbra is 75 napon belül kaphatják csak vissza az áfát.

A jogosulatlan visszaigénylések kiszűrését és a folyamat gyorsítását a NAV megduplázott ellenőrzési és kockázatelemzési erőforrásokkal segíti, még differenciáltabb, több kockázati paramétert magába foglaló, széles körű kockázatelemzést végez a visszaigénylő adózóknál. Ehhez felhasználja az online adatszolgáltatásokat, amelyek a legfrissebb információkkal szolgálnak a gazdasági eseményekről. Az Online Számla rendszerből és az EKÁER adatokból nemcsak az adózók értékesítései, hanem beszerzéseik, partnerkapcsolataik is nyomon követhetők, és ugyancsak segítik a kockázatelemzést a nemzetközi információcserében érkező adatok.

A járványhelyzet miatt az ellenőrzéseket a NAV elsősorban elektronikusan végzi. Ez mind az adózók, mind a hivatal munkatársai számára biztonságos ügyintézést tesz lehetővé. Az ügyfelek is elektronikusan (ELLUGY nyomtatványon) adják át bizonylataikat ellenőrzésre, csakúgy, mint ahogy a NAV küldi az ellenőrzést lezáró jegyzőkönyvet.

(www.koronavirus.gov.hu)

 

Adópraxis (2020-05-13)

Az elektronikus áfarendszer (eÁFA) bemutatkozása új távlatokat nyit az adózás világában. Ruszin Zsolt, az MKOE alelnöke, aki részt vett az eÁFA rendszer tesztjein, megosztotta tapasztalatait. Bár néhány hiányosság még fennáll, az új rendszer könnyen integrálható és segítheti a vállalkozásokat az adóbevallások hatékonyabb elkészítésében. Szabaduljon meg a felesleges adminisztrációtól az eÁFA rendszerrel! Kattintson az Adó és Tb Különszámra, hogy fedezze fel, hogyan teheti egyszerűbbé és gyorsabbá az adókötelezettségek teljesítését a digitális adózási eszközök segítségével!

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról