ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1440 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Az online pénztárgépek éves felülvizsgálata a veszélyhelyzet ideje alatt

2020-03-19

A koronavírus-járványra tekintettel a NAV csak abban az esetben javasolja a veszélyhelyzet időszaka alatt az online pénztárgépek esedékessé váló éves felülvizsgálatának elvégzését, ha az közvetlen személyes érintkezés nélkül, vagy annak minimalizálásával megoldható.

A pénztárgépek kötelező éves felülvizsgálatának része a szervizes helyszíni vizsgálat, amit a pénztárgép üzembe helyezését, illetve legutóbbi éves szervizelését követő 1 éven belül kell elvégeztetnie az üzemeltetőnek. Figyelemmel arra, hogy a szervizes helyszíni vizsgálat során – többek között – vizsgálni kell a pénztárgép működését, működési körülményeit, ezért a kialakult gyakorlat szerint a felülvizsgálatra a pénztárgép üzemeltetési helyén kerül sor. A felülvizsgálat jellemzően a szervizes és a pénztárgép üzemeltetőjének – vagy más, a képviseletében eljáró személy – személyes jelenlétében történik az üzlethelyiségben, akár ügyfélforgalom mellett.

A koronavírus-járványra tekintettel a Kormány 2020. március 11-én különleges jogrendet vezetett be – veszélyhelyzetet hirdetett – és olyan intézkedésekről döntött, amelyek értelmében – a járvány terjedésének lassítása érdekében – radikálisan csökkenteni kell a személyes érintkezések számát az élet minden területén.

Jelenleg a pénztárgépek éves felülvizsgálatának ütemezése, elvégzése kapcsán is a veszélyhelyzetben követendő kormányzati intézkedések betartása a legfontosabb. A NAV csak abban az esetben javasolja a veszélyhelyzet időszaka alatt esedékessé váló éves felülvizsgálatok elvégzését, ha az közvetlen személyes érintkezés nélkül, vagy annak minimalizálásával megoldható. Ha a felülvizsgálat csak a pénztárgép üzemeltetési helyén – jelentősebb mértékű személyes érintkezés kockázatával – végezhető el, akkor a NAV javasolja a felülvizsgálat elhalasztását egy későbbi időpontra, még akkor is, ha ezzel az egyéves határidő lejár.

A koronavírus-járványt a pénztárgépek éves felülvizsgálatára vonatkozó kötelezettség teljesítésének szempontjából a NAV vis maior helyzetnek tekinti. A veszélyhelyzetben az üzemeltető akkor jár el tőle elvárható körültekintéssel, ha a kormányzati intézkedések betartása érekében – amennyiben szükséges – elhalasztja a felülvizsgálatot, és arra csak a veszélyhelyzet megszűnését követően kerül sor.

(NAV)

 

Adópraxis (2020-03-19)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról