ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1601 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

2020-tól csökken a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfája, de mégis nő a közterhe

2019-10-10

A nyári adócsomag a kereskedelmi szálláshely szolgáltatás áfa mértékét 18 százalékról 5 százalékra csökkentette, melyet 2020. január 1-jétől lehet alkalmazni. Ugyanakkor ezen szolgáltatásokat ezen időponttól turizmusfejlesztési hozzájárulás fogja terhelni.

A 2019. július 23-án kihirdetett adócsomag a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást terhelő általános forgalmi adó mértékét 18 százalékról 5 százalékra csökkentette.

A csökkentett adómérték 2020. január 1. napján lép hatályba, de átmeneti rendelkezés határozza meg, hogy az új adómértéket mely ügyletekre kell először alkalmazni. E rendelkezés szerint a csökkentett adómértéket azokban az esetekben kell alkalmazni először, amelyekben a szolgáltatás teljesítésének időpontja 2020. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik.
Figyelemmel arra, hogy a kereskedelmi szálláshely szolgáltatások áfa mértéke a jelenlegi 18 százalékról 5 százalékra csökken, az adócsomag kibővítette a turizmusfejlesztési hozzájárulás-köteles szolgáltatások körét a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásokkal.


Az adócsomag a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos további részletszabályokat nem érintette, így a hatályos rendelkezéseket kell majd alkalmazni ezen szolgáltatások esetében is. Ennek okán például a hozzájárulás alapjának a szálláshely szolgáltatás áfa nélküli ellenértéke minősül, a hozzájárulás mértéke pedig 4 százalék. A hozzájárulást az önadózás szabályai szerint kell megállapítani, bevallani és megfizetni.


(Adópraxis Szerkesztőség)

Adópraxis (2019-10-10)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról