ÁFA Módszertani Szemle

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Módosult a 84 százalékos szabály a személyi jövedelemadózásban

2019-08-16

Minden gazdálkodó számára ismert, hogy 2019. július 1-jétől 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke. A tapasztalatok szerint azonban már kevésbé terjedt el annak a híre, hogy az adó csökkentésével együtt módosult a személyi jövedelemadózásban a 84 százalékos szabály. Rövid cikkünk e változásra hívja fel a figyelmet.

A szociális hozzájárulási adó 2019. július 1-jei hatállyal történő csökkentésével összefüggésben szükségessé vált a személyi jövedelemadóról szóló törvényben az összevont adóalap megállapításánál alkalmazott szabályok módosítása. Ennek megfelelően, amennyiben egy összevont adóalapba tartozó jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére (feltételezve, hogy az költségként nem elszámolható, vagy azt nem térítik meg a magánszemély számára), úgy 2019. július 1-jétől a megállapított jövedelem 85 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni a korábbi 84 százalék helyett.

Figyelemmel arra, hogy ugyanezen szabály az adóelőleg megállapítására vonatkozó rendelkezések között is megjelenik, így 2019. július 1-jei hatállyal az adóelőleg megállapítási szabályok között is módosul a 84 százalék 85 százalékra.

Ennek megfelelően 2019. július 1-jétől minden kifizetőnek figyelemmel kell lennie arra, hogy amennyiben ilyen jövedelem kifizetésére kerül sor, akkor a 84 százalék helyett 85 százalékot vegyen figyelembe az adóelőleg megállapításakor.

Adópraxis (2019-08-16)

Az egyéni vállalkozók számára fontos adózási változások születtek a szünetelési lehetőségek terén. A szünetelés alatt befolyt bevétel a szünetelés megkezdése előtti napon megszerzett vállalkozói bevételnek minősül, biztosítva a szigorú számviteli elvek betartását. Tegye átláthatóbbá az adózási folyamatokat! Kattintson azonnal a Menedzser Praxis Adó- és Tb Különszámára, hogy részletesen megismerje a szünetelő vállalkozókra vonatkozó új adószabályokat és kapjon hasznos útmutatást azok alkalmazásához!

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról