ÁFA Módszertani Szemle

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Bármikor választható a pénzforgalmi elszámolás

2019-02-12

Korábban csak a naptári év végén, idén januártól azonban bármikor választható a pénzforgalmi elszámolás.

A korábban hatályos előírások értelmében az adóalany a pénzforgalmi elszámolást kizárólag a naptári év kezdetével választhatta, év közben csak abban az esetben, ha adóalanyisága ekkor kezdődött. Az ezzel kapcsolatos módosítás lehetővé tette az adóalanyok számára, hogy év közben térjenek át a pénzforgalmi elszámolásra: amennyiben alanyi adómentességük azért szűnik meg, mert a választhatóságára jogosító értékhatárt év közben átlépik.

A módosítás további pontosítása, hogy az adómegállapítás különleges módját alkalmazó utazásszervezők és viszonteladók kijavítási kérelem benyújtásával jogosultak az adó kiszámításának bejelentett módszerét megváltoztatni. Így az utazásszervező jogosult kijavítási kérelemmel önálló pozíciószámonkénti nyilvántartáson alapuló módszerre áttérni, a viszonteladók pedig globális nyilvántartáson alapuló módszerre, import vagy alkotótól való beszerzés esetén pedig árrés adózásra.

Kapcsolódó jogszabály:

2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról

Adópraxis (2019-02-12)

Az elektronikus áfarendszer (eÁFA) bemutatkozása új távlatokat nyit az adózás világában. Ruszin Zsolt, az MKOE alelnöke, aki részt vett az eÁFA rendszer egyik első tesztelésén, megosztotta tapasztalatait. Bár néhány hiányosság még fennáll, az új rendszer könnyen integrálható és segítheti a vállalkozásokat az adóbevallások hatékonyabb elkészítésében. Próbálja ki az eÁFA rendszert, és tapasztalja meg a célszerű adóbevallások világát! Kattintson az Adó és Tb Különszámra, hogy felfedezze, hogyan teheti könnyebbé az éves adókötelezettségeket és növelje vállalkozása hatékonyságát!

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról