ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 2255 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Hibás-e a számla a VTSZ vagy az SZJ szám hiányában?

2017-02-20

Az Áfa tv. a számlakibocsátásra kötelezett adóalany választására bízza, hogy az általa kibocsátott számlán feltünteti-e termékértékesítés esetén a vámtarifaszámot, illetve szolgáltatásnyújtás esetén a Szolgáltatások Jegyzéke szerint besorolást. Ennek megfelelően nem tekinthető az Áfa tv. alkalmazásában hibásnak, hiányosnak a kibocsátott számla, ha azon vámtarifaszám, illetve SZJ szám nem szerepel. Ilyen számla esetén az adóhatóság egy esetleges ellenőrzés során nem vonhatja el az adólevonási jogot, még abban az esetben sem, ha a számla olyan termék értékesítéséről vagy szolgáltatás nyújtásáról került kibocsátásra, amelyhez kapcsolódóan az Áfa tv. vámtarifaszámra vagy SZJ számra történő hivatkozást tartalmaz.  

Szakértőnk javaslata:

 

Az Áfa tv. előírásától függetlenül hasznos – mind a számlát kibocsátó, mind a számlát befogadó adóalany számára – a számlán feltüntetni termékértékesítés esetén a vámtarifaszámot, illetve szolgáltatásnyújtás esetén a Szolgáltatások Jegyzéke szerint besorolást. Különösen akkor válik fontossá a vámtarifaszám, illetve az SZJ szám szerinti beazonosíthatóság, ha az Áfa tv. valamilyen joghatást (pl. fordított adózási kötelezettséget, adómentességet, adatszolgáltatási kötelezettséget, stb.) fűz a besoroláshoz.

 

Az SZJ számnak a számlán történő feltüntetése kapcsán továbbá az is gyakori kérdés, hogy használható-e a közel hét éve, 2010. április 21-én hatályon kívül helyezett Szolgáltatások Jegyzéke szerinti SZJ szám, vagy a Termékek és Szolgáltatások Osztályozási Rendszere (TESZOR) szerinti kódot kell alkalmazni. A kérdésre a választ az Art. 176. § (13) bekezdése adja meg, mely szerint az általános forgalmi adó esetében a hivatkozással meghatározott szolgáltatások vonatkozásában a KSH Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30. napján érvényes besorolási rendjét kell irányadónak tekinteni. Ennek megfelelően, ha az adózó saját döntése alapján szerepeltetni kívánja a szolgáltatás azonosító számát a számlán, akkor a Szolgáltatások Jegyzéke szerinti SZJ számot kell feltüntetnie.

 

dr. Teszéri- Rácz Ildikó

2017-02-20

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról