ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 449 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Közösségen belüli termékértékesítés

2022-12-05

A kérdésben érintet cég terméket értékesít közösségi adószámmal rendelkező német partnerének. A szállítólevél kiállítása és tényleges kiszállítás 2022. november 25-én történt, a kapcsolódó (euróban kiállított, közösségen belüli adómentes) számlát 2022. november 30. napján állították ki. Mi lesz ebben az esetben a számla áfa teljesítési dátuma és milyen árfolyamot kell használni?

További felmerülő kérdés, hogy a tényleges teljesítés, azaz a november 25-i, vagy a kelte szerinti, vagyis november 30-ai árfolyammal kell a számlát kiállítani és az adó alapját megállapítani? Eltér a közösségen belüli termékértékesítés esetében a tényleges teljesítés és az áfa teljesítés napja? Abban az esetben, ha december 1-jén történne a számla kiállítása, melyik havi áfa bevallásban kell bevallani, november vagy december hónap?
 
Közösségi termékértékesítés esetében a teljesítés időpontját ugyanazon elvek alapján határozzuk meg, mint belföldi értékesítésnél. Fő szabály szerint a teljesítés időpontja ügylet tárgyát képező termékek birtokba adásának napja.

A szerződés ismerete nélkül nem ítélhető meg, hogy jelen esetben esetleg az általánostól eltérő szabály irányadó-e (pl. a felek részteljesítésekben állapodtak meg).
Az Áfa tv. 89. §-a szerint adómentes közösségi termékértékesítésnél meg kell állapítani az adófizetési kötelezettség keletkezésének napját, s ezt a napot magában foglaló időszakra vonatkozó áfa bevallásban kell az értékesítés ellenértékét elszámolni.
Az Áfa tv. 60. § (4) bekezdése alapján az adófizetési kötelezettség  a teljesítés napját követő hónap 15. napja, viszont, ha az ügylet teljesítését tanúsító számla kibocsátása a teljesítést követő hónap tizenötödik napjához képest hamarabb történik, a fizetendő adót az ügylet teljesítését tanúsító számla kibocsátásakor kell megállapítani.

Ha a számla kelte december 1-je lenne és 11. hónapra eső teljesítési időpontot vélelmezünk, akkor az említett szabály alapján az ellenértéket a számla kelte alapján a december havi áfa bevallás 02. sorában kell elszámolni, valamint ugyanezen időszakra vonatkozó 22A60-as bevallás 01. lapján (feltételezve havi bevallási gyakoriságot).

Az euróban kifejezett ellenértéket az Áfa tv. 80. § (1) bekezdés a) pontja alapján a 60. § (4) bekezdése szerinti időpontban (a példaként hozott esetben 12.01-jén) érvényes árfolyam alapján kell forintra átszámítani.
Az Áfa tv. 80. § (2) bekezdésében foglalt szabályok alapján kell meghatározni, hogy mely pénzintézet, illetve az MNB által jegyzett árfolyam veendő figyelembe (feltételezve, hogy az Áfa tv. 80/A. §-a alapján nem járnak el).

Bonácz Zsolt (2022-12-05)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról