ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 469 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Áramfogyasztás és közüzemi költségek továbbszámlázása

2022-11-15

Egy ingatlanbérbeadással és kikötőhely bérbeadásával foglalkozó cég úgy köti meg a szerződéseit, hogy az esetleges áramfogyasztás nincs benne a bérleti díjban. A megkötött szerződésben az szerepel, hogy a közüzemi szolgáltatásokat külön számolják el és számlázzák ki. Az energiaárak jól ismert alakulása nyomán érthető, hogy éppen most merült fel az az igény, hogy egy kikötőhely-bérlő használ a hálózatról áramot, melynek a költségét a cég továbbszámlázná neki.

A felmerülő kérdések tehát úgy szólnak, hogy milyen jogi keretek közt, milyen jogcímen számlázható a fogyasztás? Számlázható-e áramként, noha a cég nem áramszolgáltató? Tövábbgördítve a kérdést általánosságban: ingatlan-bérbeadóként (ami szintén a cég profilja) milyen formában számlázhatja tovább a közüzemi költséget, rezsit: áramot, gázt, szemétdíjat, ilyen jellegű kiadásokat?
 
A feleknek a bérleti szerződést kell módosítani, amelyben rendelkeznek arról, hogy a bérlő a bérleti díjon felül a szerződésben meghatározott közüzemi szolgáltatások bérbeadónál felmerülő költségét is köteles megtéríteni.
A kikötőhely és az ingatlan bérlője felé áthárított áramdíj, valamint más közüzemi szolgáltatások díja az Áfa tv. 70. § (1) bekezdés b) pontja alapján a bérbeadás járulékos költségét képezi, s osztja annak adójogi megítélését.

Tehát ugyanolyan adómérték terheli, mint a kikötőhely, az ingatlan bérleti díját.

Tekintettel arra, hogy a bérbeadás az Áfa tv. 58. §-a szerinti ügylet, ezért az áthárított közüzemi szolgáltatáso díja számlázható önállóan, ha azt a bérleti díjtól eltérő esedékességi időponttal (fizetési határidővel) köteles a bérlő megfizetni.
A bérbeadó részéről nincs akadálya a közüzemi szolgáltatások továbbszámlázásának, mivel az Áfa tv. szerint ezek a tételek kvázi bérleti díjak, így nincs arról szó, hogy a bérbeadó közüzemi szolgáltatóként végez tevékenységet.

Bonácz Zsolt (2022-11-15)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról