ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 528 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Termékértékesítés adóztatásának különleges esete

2022-09-17

Egy magyar cég anyagot rendel Törökországból, azonban tovább is értékesíti azt (tranzit értékesítés) egy román cégnek még amikor az áru úton (hajón) van. Amikor az áru megérkezik a kikötőbe, a vámkezelést a román cég végzi a saját nevében (a magyar cég által kiállított számla alapján). A kérdés, hogyan kell kezelni a török cég által a magyar cégnek kiállított számlát áfa szempontjából?

Tudnunk kell még, hogy az import áfa nem Magyarországon kerül megfizetésre, hanem Romániában, a román cég által. Milyen számlát kell kiállítani a magyar cégnek a román cég felé? Az értékesítéskor az áru még nincs EU-n belül szabad forgalomba helyezve, vámkezelve.

A válasz megadásánál abból indultunk ki, hogy a török cégtől való elfuvarozásnál a címzett a magyar cég.
Álláspontunk szerint a magyar cég értékesítése Romániában adóztatható, megítélésünk szerint valamely jogcímen adómentes, mivel elvileg a kétszeres adóztatás kizárt (import áfát a román cég megfizeti a leírtak szerint).

A román adóhatósággal szükséges egyeztetni arra vonatkozóan, hogy a magyar cég értékesítése a román adóhatóság megítélése szerint Romániában adóztatható-e, s ha igen, akkor keletkezik-e regisztrációs kötelezettsége.

Amennyiben igen, akkor a számlát román adószám alatt kell kiállítani, ha nem, akkor magyar adószám alatt (a számlán a magyar közösségi adószámot célszerű feltüntetni, de a normál adószám feltüntetése is elégséges, mindkét adószám is feltüntethető).
Utóbbi esetben nem lehet szó közösségen belüli értékesítésről, hiszen az értékesítés következtében a termékek nem kerültek elfuvarozásra Romániából más tagállam területére. A magyar adószám alatt kiállított számlában azt a megjegyzést kell feltüntetni, hogy az 'Áfa tv. területi hatályán kívüli.'.
Ekkor a számla ellenértékét az áfa bevallás 90. sorában kell feltüntetni. 

Bonácz Zsolt (2022-09-17)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról