ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 660 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Autószereléssel foglalkozó vállalkozó számla kiállítása

2022-05-09

Autószereléssel foglalkozó egyéni vállalkozó esetén helyes-e a számla kiállítása úgy, hogy kiszámlázásra kerülnek a szolgáltatás mellett a felhasznált autóalkatrészek is, mint felhasznált anyagok? Nincs a vállalkozásban kereskedelmi tevékenység.

További kérdésként vetődik fel, hogy az online számlajelentésnél az alkatrészek esetén is szolgáltatást kell-e választani? A beszerzési ár és a kiszámlázott ár között lehet-e árrés, ha nincs alkatrész kiskereskedelmi tevékenység a vállalkozásban?

Az Áfa tv. 70. § (1) bekezdés b) pontja alapján a felhasznált és a megrendelő részére kiszámlázott alkatrészek a szolgáltatás (javítás) ellenértékének részének tekintendő, s annak adójogi megítélését osztja.

A vállalkozó nem arra vállalt kötelezettséget, hogy alkatrészeket értékesít a megrendelő részére, ezért kiskereskedelmi tevékenységről nem beszélhetünk.

Amennyiben a számlán az alkatrészek továbbszámlázott értéke külön tételként szerepel, akkor az online adatszolgáltatásban ezt a tételt szolgáltatásként kell lejelenteni, ha ez az adat az adatszolgáltatásban megadásra kerül.
Az egyéni vállalkozó döntésének függvénye, hogy az általa beszerzett és a javításnál felhasznált alkatrészt milyen értéken kívánja számlázni a megrendelő részére.
A polgári jog szerint a szolgáltatás (javítás) ellenértékét (amely magában foglalja a vállalkozó által beszerzett alkatrészek értékét is) a feleknek közösen kell meghatározniuk.
Ebből a szempontból nem releváns, hogy a vállalkozó nem folytat kiskereskedelmi tevékenységet.

Bonácz Zsolt (2022-05-09)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról