ÁFA Módszertani Szemle

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Megszűnik a kedvezményes áfa és az idegenforgalmi adó alóli mentesség

2021-06-16

Az elviteles ételekre és italokra bevezetett 5 százalékos adómérték és az idegenforgalmi adó alóli mentesség a vendéglátó üzletekre és szálláshelyekre vonatkozó korlátozások folyamatos feloldása után is megmaradt. A június 9-én kihirdetett új kormányrendelet az 5 százalékos áfamértéket 2021. augusztus 1-től, az idegenforgalmi adó alóli mentességet pedig 2021. július 1-től megszünteti.

Több, korábbi cikkünkben is elemeztük a hosszú ideig érvényben lévő 5 százalékos adómérték szabályait, amely azokra az ételekre és italokra vonatkozik, amelyek helyben fogyasztáskor is 5 százalék alá esnének.

A kedvezményes adómérték alkalmazásának feltétele, hogy a vendéglátó üzletnek alkalmasnak kellett lennie a helyben történő fogyasztásra a veszélyhelyzet miatti, vonatkozó korlátozó intézkedések hatálybalépését megelőzően. 

Az említett feltételekkel a kedvezményes adómérték a 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet hatályba lépése, vagyis 2020. november 14. napja óta folyamatosan alkalmazható. 

A külön tájékoztatóban is részletezett kedvezményes adómérték azonban a nyár folyamán megszűnik.

A 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet időtartamára az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalom esetében 5%-ban állapította meg az áfa mértékét, továbbá – szintén a veszélyhelyzet időtartamára – mentességet adott az idegenforgalmi adó megfizetése alól. A 319/2021. (VI. 9.) Korm. rendelet az 5%-os áfamértéket 2021. augusztus 1-től, az idegenforgalmi adó alóli mentességet pedig 2021. július 1-től megszünteti.

Adópraxis (2021-06-16)

Az eÁFA rendszer megjelenése áttörést hozott az adózási folyamatokban. Ruszin Zsolt, az MKOE alelnöke, aki részt vett az eÁFA rendszer egyik első tesztelésén, elmondta, hogy bár néhány hiányosság még megfigyelhető, a program működőképes és segíthet a könyvelőknek hatékonyabban kezelni az adózási kötelezettségeket. Az eÁFA rendszerrel történő bevallás most háromféle módon lehetséges. Fedezze fel az intelligens adózási megoldásokat az eÁFA rendszerrel! Kattintson az Adó és Tb Különszámra, hogy részletesen megismerje, hogyan teheti eredményesebbé az adóbevallásait, és élvezze a modern vállalkozás előnyeit!

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról