ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1071 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Március 31-én véget ér a szankciómentes időszak

2021-03-23

A vállalkozások többsége már átállt az új rendszerű online számlázásra, aki még nem tette meg, az március 31-éig teheti meg szankciómentesen. Április 1-jétől már minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is, látni fog az adóhivatal.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint az átmeneti időszak sikeresnek mondható, hiszen a vállalkozások mintegy 98 százaléka már átállt az új online számla rendszerre. Az a kb. 20 ezer cég, amelyik még nem állt át az új rendszerre, a napokban levelet kap az adóhivataltól – az elektronikusan megküldött tájékoztatás figyelmeztet a szankciómentes időszak végére.

Az átállást segítette az adóhivatal ingyenes, biztonságos és gyors, saját fejlesztésű számlázó-programja, az úgynevezett Online Számlázó, emellett 2020 júniusa óta elérhető a program mobilapplikációja, ami ingyenesen letölthető az Apple App Store és a Google Play áruházakban.

Április 1-jétől már csak az eggyel fejlettebb 3.0-ás verzió alkalmazható, amely az államtitkár szerint, egyszerre biztosítja a gazdaság további fehéredését, az áfabevallási-tervezetek kiajánlását, az adatvédelmet, valamint a papírmentes számlázást. A fejlesztés mindemellett adatvédelmi szempontból is fontos, hiszen ez a specifikáció biztosítja a lakossági adatok anonimitását.

(NAV)

Adópraxis (2021-03-23)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról