ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 158 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Egészségügyi szolgáltató áfa mentessége

2023-10-23

Egészségügyi szolgáltatást nyújtó vállalkozó induláskor áfa tárgyi mentességet választott, azonban szeretne más tevékenység kapcsán alanyi mentességet választani. Van erre lehetőség?

További felmerülő kérdések: A T101E nyomtatvány csak egyiket engedi jelölni, ez azt jelenti, hogy egyszerre nem lehet alanyi adómentes és tárgyi adómentes? Ha alanyi adómentességet választ, elveszíti a főtevékenység tárgyi mentességét? Vagy milyen formában választható egyik tevékenyégre az alanyi adómentesség, másikra tárgyi adómentesség?

A tárgyi adómentesség nem választás kérdése, azt az Áfa tv. biztosítja.

Ha a vállalkozás tevékenységének megkezdésekor olyan értelmű áfa-nyilatkozatot tett, hogy kizárólag tárgyi adómentes tevékenysége(ke)t folytatnak, akkor ez nem azt jelenti, hogy alanyi adómentesség választására nem jogosult más (nem tárgyi adómentes) tevékenységei tekintetében, ha ennek feltételei [Áfa tv. 188. § (1) bekezdés] fennállnak.

Az alanyi adómentességet az áfa alanyként nyilvántartásba vételkor lehet választani, vagy bármely év első napjától van erre mód, ha ezt az előző év utolsó napjáig a NAV felé bejelentik a rendszeresített nyomtatványon.

A kérdésben leírtak alapján az alanyi adómentesség választására vonatkozó nyilatkozatot nem tették be az áfa alanyként nyilvántartásba vételkor, ezért erre legközelebb 2024. január 1-jétől van mód, ha ezt a NAV felé bejelentik 2023. december 31-ig.

Az alanyi adómentesség választhatóságának vizsgálatánál figyelembe kell venni az Áfa tv. 188. § (3) bekezdését is, amely meghatározza, hogy mely tevékenységekből, eseti értékesítésekből származó ellenérték nem számítandó be az alanyi adómentesség értékhatárába.

Az Áfa tv. 188. § (3) bekezdésében nem említett tárgyi adómentes tevékenységből származó ellenérték beszámít az alanyi adómentesség értékhatárába.

Bonácz Zsolt (2023-10-23)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról