ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 240 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Szálláshely és vendéglátás külön számlázása

2023-08-01

Adott egy gazdasági társaság, amely szálláshelyek értékesítésével foglalkozik. A vendégek számára a reggeli alapszolgáltatásként benne van a szállásban, az étkezést azonban nem a szálláshely, hanem a közelben lévő étterem biztosítja, aki a szálláshely-értékesítőnek ezt kiszámlázza.

A kérdés tehát a következő: "A" telephely esetén a vendéglátó egység 5% áfával számlázza az étkezést a szálláshely szolgáltató felé, a szálláshely szintén 5% áfával számlázza a vendég felé tovább, hiszen alapszolgáltatás, és a szállás 5 %-os. "B" telephelynél ugyanaz a felállás mint az "A"-nál, azonban a vendéglátó egység 27%-os áfával számlázza a reggelit a szálláshely szolgáltatónak.
Ilyen esetben a szálláshely szolgáltató milyen áfával számlázhat a vendég felé? Hogy jár el szabályosan? Illetve: ha a vendég igénybe vesz a vendéglátó egységnél pl. vacsorát, azt jogosan számlázza az "A" vendéglátó egység 5% áfával és azt milyen áfával kell a vendég felé tovább számlázni.

Melyik eljárás a helyes?

Tekintettel arra, hogy a szálláshelyszolgáltató „csomagdíja" az étkezés biztosításának ellenértékét is magában foglalja, ezért a csomagdíjat 5%-os áfa terheli, függetlenül attól, hogy a vendéglátó egység milyen áfakulccsal számláz.

Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (TESZOR’15 56.10-ből) akkor is 5%-os áfával adózik, ha azt gazdasági társaság vette igénybe.

Bonácz Zsolt (2023-08-01)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról