ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 256 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Egyéni vállalkozás áfa státusza áfás ÖCSG lezárása után

2023-07-17

Jelenleg még áfás ÖCSG befejezné és lezárja tevékenységét. Később, de még ebben az adóévben egyéni vállalkozást nyitna. Ebben az esetben az egyéni vállalkozás áfa státusza hogyan alakul? Szeretné alanyi mentesként indítani a egyéni vállalkozást, vagy befolyásolja ezt az előzményes időszak áfa- alanyisága?

Az őstermelők családi gazdasága egy olyan szervezet, amelyet az áfatörvény nem tud kezelni annak okán, hogy maga a szervezeti forma nem jogképes, így az őstermelők családi gazdasága nem lehet áfa adóalany, ami a 2020. évi CXXIII. tv. 6. § (1) bekezdéséből következik.

Ebből az következik, hogy a családi gazdaság jogképes magánszemély tagjai válnak adóalannyá akkor, ha gazdasági tevékenységet végeznek.

Vagyis, ha valamelyik tag saját nevében ellenérték fejében terméket értékesít vagy szolgáltatást nyújt akkor az a tag adóalannyá válik.
Mivel az ŐCSG tagjai egyenként minősülnek áfa-adóalanynak, ha minden tag a saját nevében értékesít terményt vagy nyújt szolgáltatást, és minden tag alanyi adómentességet választ, akkor minden tagra külön-külön vonatkozik a 12 millió forintos értékhatár. Az alanyi adómentességet választott tagok is áfa-alanynak minősülnek azzal, hogy az előbb említett értékhatárig nem kötelesek Áfa fizetésére.

Feltételezhető, hogy a családi gazdaság adószámmal rendelkező tagja folytatja a  továbbiakban egyéni vállalkozóként a (nem feltétlenül mezőgazdasági) tevékenységét.
Ha az önálló tevékenységét egyéni vállalkozóként folytatja a továbbiakban, az adóalanyisága és az adószáma megmaradhat, mint magánszemély egy adóalanynak minősül, függetlenül, hogy az egyik tevékenységet egyéni vállalkozóként a másikat pedig ŐCSG tagként folytatja/folytatta. Ez esetben a tárgyévben „hozza magával” a korábbi, az alanyi adómentesség választását befolyásoló adatait (kompenzációs felárra jogosító tevékenységen túli tevékenység bevétele, stb.).

Ha az őstermelői tevékenységét a tárgyévben megszűnteti, de azt nem követi rögtön új önálló tevékenység bejelentése (ideértve az egyéni vállalkozást is), csak megszakítással, akkor a korábbi adószáma érvényét veszíti (törli az adóhatóság), és az egyéni vállalkozói tevékenysége indításakor az adóhatósági bejelentkezését követően újat kap. Ekkor már új adóalanyiságról van szó.

Sinka Júlia (2023-07-17)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról