ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 262 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Elszámolható-e az optometrista által igazolt szemüveg?

2023-07-10

Számtalan vonatkozásban és munkahelyen felmerül, hogy optometrista igazolása alapján is elszámolható-e a szemüveg, mint munkavégzés során használt védőeszköz?

Az Szja törvény 1. számú melléklet 8.8 pontjából kiindulva, adómentes a jogszabály által előírt használatra tekintettel juttatott védőeszköz, továbbá baleset- és egészségvédelmi eszköz.
A védőeszközöket illetően még a 71/2011. (XII. 31.) BM rendelet is irányadó.
Hivatkozással az Szja-törvény. 4. § (2) bekezdésében foglaltakra a védőeszközök tekintetében nincs adófizetési kötelezettség. A védőeszközök közé tartozik pl. a védősisak, biztonsági cipő, arcvédő maszkok, hallásvédő, kesztyű, biztonsági öv, és a kérdés szerint védőszemüveg, illetve kontaktlencse is.

Az, hogy a kérdés szerinti szemüveg valóban védőszemüvegként funkcionál, ez az előzetes szakorvosi vizsgálat dönti el, ezt követően pedig a juttatás biztosítása már a munkáltató feladata.

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet 6.§ szerint, amennyiben a szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nem megfelelő, a munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveggel.

Ez annyit jelent, hogy mind a kontaktlencsét, mind pedig a védőszemüveget (beleértve a szemüvegkeretet is) biztosítja a munkavégzéshez a munkáltató a szakorvosi vizsgálat eredményeként az 50/1999. EüM rendelethez 7. §-hoz igazodóan. Az adómentességet nem befolyásolja a védőszemüveg vagy kontaktlencse ára, amely értelemszerűen eltérő a dioptriák közötti árkülönbség miatt.

Az áfa levonása tekintetében kiindulási pont az, hogy a védőszemüveg egy munkavédelmi eszköz, amely valamely céges tevékenységhez kapcsolódik.

Ha a védőszemüveg esetében az áfa levonhatósága igazodik a bevételszerző adóköteles tevékenységhez, vagyis: ha a használat áfaköteles tevékenységhez kapcsolódik, akkor az eset összes körülményeire tekintettel a szemüveget terhelő áfa levonásba helyezhető.

Esetünkben ugyan nem szakorvosi vizsgálatról beszélhetünk, ugyanakkor az optometrikus vizsgálata egyenértékű a szakorvosi vizsgálattal, tehát az optometrikus megállapítása elfogadható.

Leipán Tibor (2023-07-10)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról