ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 285 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

EU-s számla magyar áfával

2023-06-18

A vállalkozó egy cseh adóalanytól, interneten történt rendelés után, olyan számlát kapott, amin az EU-s adószáma szerepel. A vállalkozó magyar adószáma is rajta van a számlán, ami a magyar, 27%-os áfával lett kiállítva. Hogy kell ezt a számlát az áfa-bevallásba beállítani?

A válasz megadásánál abból indultunk ki, hogy a vevő a cseh cégtől terméket rendelt meg, amelyet a cseh cég leszállított a vevő telephelyére, valamint a vevő Magyarországon áfa fizetésére kötelezett (nem alanyi adómentes státusú).

A cseh cégnek nem lett volna lehetősége magyar áfát felszámítani, mivel nem Közösségen belüli távértékesítést teljesített.
Ugyanis ilyen ügyletet csak olyan áfaalanynak lehet teljesíteni, amely a beszerzés után tagállamában áfa fizetésére nem kötelezett (áfa fizetésére kötelezett belföldi áfaalany minden Közösségen belüli termékbeszerzése után áfa fizetésére kötelezett).

Javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a cseh céggel, és tájékoztassa arról, miszerint a beszerzés után Magyarország Közösségen belüli termékbeszerzés jogcímén áfa fizetésére kötelezett.
Ha a vevő a beszerzés időpontjában rendelkezett érvényes magyar közösségi adószámmal, akkor adja meg a cseh cégnek és kérje a számla módosítását és a felszámított magyar áfa visszatérítését.

Ekkor a cseh cég részére Csehországban adóztatható adómentes Közösségen belüli termékértékesítés valósult meg, ezért a szlovák áfát sem számolhat fel.
Abban az esetben, ha a vevő nem rendelkezett a beszerzés időpontjában érvényes magyar közösségi adószámmal, akkor az értékesítést Csehországban áfa terheli, ezért a cseh szabály szerinti áfát kell felszámítani (a cseh áfa az áfa bevallásban levonható adóként nem számolható el, annak visszatérítése kérhető a cseh adóhatóságtól ELEKAFA nyomtatvány benyújtásával, ha a cseh szabályozás erre lehetőséget biztosít. Ekkor a cseh cégtől kérni kell a felszámított magyar áfa és a felszámítható cseh áfa közötti különbözet visszatérítését.
Ettől függetlenül a vevő a beszerzés után kötelezett a fizetendő áfát megállapítani, amely előzetesen felszámított adó, amely olyan mértékben vonható le, amilyen mértékben a termék áfa levonására jogosító tevékenységet szolgál.

Az előzetesen felszámított áfa levonásánál figyelembe kell venni az Áfa tv. 153/A. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt szabályt is.
Az adólevonási jog tárgyi feltétele az Áfa tv. 127. § (1) bekezdés ba) pontja alapján a számla.

A beszerzést az összesítő nyilatkozat 02. lapján le kell jelenteni, akkor is, ha az értékesítést Csehországban áfa terheli.

Bonácz Zsolt (2023-06-18)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról