ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 345 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Lízingelt személygépkocsi értékesítése

2023-03-20

A kérdésben szereplő társaság lízingel egy személygépkocsit nyílt végű lízing keretében. Az első lízing díjban 45%-os nagy összegű lízing díj került megállapításra, melynek az áfája 100%-ban levonásra került. Magánhasználat nincs. A futamidő lejárta előtt a társaság lezárná a szerződést és egy harmadik fél vevő részére értékesítené az autót. Milyen kérdések merülhetnek fel a két felvetett lehetőség mellett?

A lízing cég lezárási ajánlat jóval alacsonyabb értéket jelöl meg a harmadik fél vevő részére fizetendő összegként, mint az autó piaci ára. Két verzió tűnik lehetségesnek: az egyik, ha a cég ügyvezetője veszi meg a lizingbeadótól az autót és magánszemélyként ő értékesíti. Ekkor milyen kötelezettségek merülnek fel a társaságunknál és az ügyvezető részéről? A másik, hogy a társaságuk vásárolja meg és adja el a vevő részére. Ilyenkor áfamentesen kell-e kiszámlázni az autót a magánszemély részére vagy áfásan? Milyen kötelezettségek merülnek fel ebben az esetben?

A nyílt végű lízing lényege (ellentétben a zárt végű lízinggel), hogy a futamidő végén a lízingelt eszköz nem megy át a lízingbevevő tulajdonába automatikusan, hanem a felek később állapodhatnak meg abban, hogy a futamidő lejártával a lízingbevevő a lízingelt eszközt maradványértéken megveszi-e vagy sem.

Amennyiben lejárna a futamidő, akkor a lízingbevevőt elővásárlási jog illeti meg. Ezzel a jogával élhet, de ha nem, akkor a termék visszakerül a lízingbeadóhoz. Tehát a lízingbevevő döntése, hogy a lízingelt eszközt megveszi vagy nem, vagy kijelöli azt a harmadik félnek minősülő vevőt, aki a lízingelt eszközt megvásárolja a maradványértéken. Tehát teljesen szabályos az eljárás abban az esetben, ha a lízingbevevő nem él az elővásárlási jogával, így ebben az esetben a lízingelt vagyontárgy felett másik személy szerez tulajdont.
Amennyiben a személygépkocsi bérlése nyílt végű lízing keretében történik, és a futamidő végén a lízingbevevő úgy dönt, hogy él vételi jogával, azaz megszerzi a vagyontárgy tulajdonjogát, úgy az Áfa tv. 124. § (1) bekezdés d) pontja értelmében az Áfa tv. 120. és 121. §-aitól függetlenül nem vonható le a személygépkocsit terhelő előzetesen felszámított adó (kivéve, ha továbbértékesítési célt szolgál a beszerzés).
 
Nyílt végű lízing esetén a lízingbe vevő a lízingtárgyat nem részletre veszi, hanem a lízingszerződés alapján a dolog használatára, majd a megállapodás szerinti használat időtartamát követően annak megvásárlására jogosult. Mivel esetünkben felmerült, hogy a cég a maradványértékhez igazodóan megvásárolja a személygépkocsit, akkor ez annyit jelent, hogy a személygépkocsit terhelő áfát levonásba helyezheti a továbbértékesítési cél miatt a 125. § 1) bekezdés a) pontjához igazodóan, amely a személygépkocsira vonatkozó levonási tilalmat feloldja. Ez annyit is jelent, hogy értékesítéskor a kiszámlázását is áfásan kell megtennie, attól függetlenül, hogy a vevő magánszemély vagy jogi személy. 

A cégnek ebben az esetben az autóra vonatkoztatva bevallási és befizetési kötelezettsége is keletkezik.

Ha a cég ügyvezetője lenne a vevő maradványértéken, akkor ezt a tényt jelezni kell a lízingcég felé, illetve megállapodást is kell kötni a magánszeméllyel az addig felmerült költségek ellentételezésére. A tulajdonviszony rendezése valamennyi érintett fél bevonásával (lízingcég, vállalkozás, magánszemély) lehetséges.

Leipán Tibor (2023-03-20)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról