ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 504 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Tornaterem bérbeadása, cégautó eladása

2022-10-12

Egy iskola, amely még belefér a tárgyi adómentes körbe, 2022. szeptemberétől többcélú intézmény lett (óvodát indított). Az intézmény bérbe adja a tornatermét. Kérdés, hogy a bérbeadás számlázása történhet továbbra is alanyi adómentesen? Az iskolának van továbbá egy cégautója is, amit el akar adni. A továbbszámlázása szintén történhet alanyi adómentesen?

Az első kérdés vonatkozásában: a tornaterem bérbeadása az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja alapján adómentességet élvez. A bérbeadásról kiállított számlában az adómentesség jogcímeként erre kell hivatkozni. A bérleti díjat az alanyi adómentesség értékhatárába be kell számítani.

Ami a második kérdést illeti:    A cégautó esetében abból indultunk ki, hogy személygépkocsiról van szó, amelyet belföldön értékesítenek.
A cégautó mint tárgyi eszköz értékesítésénél az alanyi adómentesség nem érvényesül az Áfa tv. 193. § (1) bekezdés a) pontja szerint. Az Áfa tv. 87. § b) pontja alapján a cégautó értéke adómentes, ha annak beszerzése során előzetesen felszámított áfa merült fel (az eladó áfát számított fel).
Az Áfa tv. 87. § c) pontja alapján a cégautó értéke adómentes, ha annak beszerzése során előzetesen felszámított áfa nem merült fel (az eladó eseti ingó értékesítést teljesítő magánszemély volt, vagy árrés adózás alkalmazta, vagy értékesítése az Áfa tv. 87. § b, vagy c) pontja alapján adómentességet élvezett).
A cégautó értékesítéséről kiállított számlában az előbb említett (irányadó) jogszabályi rendelkezést kell megjelölni. Az iskolának a cégautó értékeítését az áfa bevallás 8. sorában el kell számolnia, mivel nem alanyi adómentes minőségében jár el. Az áfa bevallást arra a hónapra kell benyújtani, amely a teljesítés időpontját magában foglalja. Az áfa bevallás főlapjának 'E' rovatában a 'Mentes státusz mellett adókötelezettsége keletkezett' szöveg melletti négyzetben 'X'' jelet kell elhelyezni. 

Bonácz Zsolt (2022-10-12)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról