ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 640 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Airbnb jutalék áfája

2022-06-19

Ha az Airbnb által kiadott jutalékszámla tartalmazza az áfát, és az Airbnb ír közösségi adószámát, akkor ezután a számla után a magánszemélynek keletkezik még Magyarországon áfa fizetési és bevallási kötelezettsége?

A kérdéssel érintett esetben tehát az Airbnb úgy adja ki az ő jutalékszámláját belföldi (adószámos) magánszemély részére, hogy az tartalmazza a 27% áfát. A számlán az Airbnb ír közösségi adószáma szerepel: 9827384L. A magánszemély alanyi adómentességet választott a szálláshely-szolgáltatásra bejelentkezéskor. 
Ha a jutalékszámla tartalmazza az áfát, akkor ez után a számla után a magánszemélynek keletkezik még Magyarországon áfa fizetési és bevallási kötelezettsége?

Az alanyi adómentesség nem vonatkozik olyan szolgáltatás igénybevételére, amely esetében az Áfa tv. II. fejezet 2. alfejezetében foglaltak szerint a teljesítés helye belföld, valamint a szolgáltatás nyújtója nem rendelkezik telephellyel Magyarországon.
A leírt esetben az Áfa tv. 140. § a) pontja és 193. § (3) bekezdése alapján az áfa fizetésére az adószámos magánszemély kötelezett. Az adófizetésre a magánszemély kötelezett, ez a kötelezettsége attól függetlenül fennáll, hogy az Airbnb jogalap nélkül felszámította az áfát.
A szolgáltatás igénybevétele előtt közösségi adószámot kellett volna kérnie, továbbá áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot (22A60-as bevallás) kell benyújtania.

A megállapított fizetendő áfa levonható áfaként nem vehető figyelembe.

A magánszemélynek javasolt egyeztetni az Airbnb-vel, amelynek keretében az Airbnb tudomására kellene hoznia, hogy áfaalanyként vette igénybe a szolgáltatást, ezért az áfa felszámítására jogsértően került sor, valamint kezdeményezni kellene a jogalap nélkül felszámított áfa visszatérítését. 

Bonácz Zsolt (2022-06-19)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról