ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 884 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Lehet-e e költséget levonni külföldre számlázás esetén?

2021-09-27

Hogyan vonhatja le egy cég a bérelt ingatan áfáját, aki áfakörbe tartozik az általános szabályok szerint, de csak Amerikába számláz szolgáltatást?

A kérdés úgy merült fel, hogy egy cég aki áfakörbe tartozik az általános szabályok szerint de csak Amerikába számláz szolgáltatást, áfamentesen (feltüntetve az amerikai cég adószámát) levonhatja-e a bérelt ingatan áfáját, egyáltalán vonhat-e le bármilyen költségszámlán áfát? Egyelőre más tevékenységet nem végez. Egy másik cégnél hasonló a helyzet, csak ő Hollandiába számláz (közösségen belüli szolgáltatás). Nála is lehet költségekre áfát levonni?

Mindkét esetben meg kell határozni, hogy az adott szolgáltatás esetében az Áfa tv. II. fejezet 2. alfejezete szerint hova esik a teljesítés helye.

Amennyiben a teljesítés helye külföld, akkor az Áfa tv. 121. § a) pontja alapján az áfa levonási jog ugyancsak megilleti a vállalkozást, feltéve, hogy belföldi teljesítési hely esetén az áfa levonás joga a vállalkozást megilletné (azaz a szolgáltatás áfa köteles lenne, illetve 121. § b) pontja szerinti jogcímek valamelyikén áfamentességet élvezne).

Természetesen az áfa levonásra vonatkozó rendelkezéseket szem előtt kell tartani (pl. adólevonási jog gyakorlásának tárgyi feltétele, adólevonási tilalmak és korlátozások).

Nem belföldön (azaz külföldön) teljesítés szolgáltatás nem áfamentes, hanem Magyarországon nem adóztatható.

Az Áfa tv.-ben foglalt jogcímen áfamentességet csak belföldön teljesítettnek minősülő termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás élvezhet.
 

Bonácz Zsolt (2021-09-27)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról