ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 1660 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Erről a témáról 2023-12-04 írtunk FRISS INFORMÁCIÓKAT: A szocho adókedvezmények változásai 2024-től

A 1908-as bevallás frissítése, a bevallások kezelése a szociális hozzájárulási adókedvezményekkel kapcsolatosan

2019-08-12

Mi a különbség a 8.0-ás és a 9.0-ás verzió között?

Előzmények:

A szociális hozzájárulási adó (közismertebb nevén: szochó) összegével szemben a munkáltatók különféle kedvezményeket vehetnek igénybe. Így van ez már évek óta. Azonban ez év elejétől a jogcímek lényegesen változtak.

A törvény átmeneti rendelkezése alapján [Szochó tv. 36.§ (2)] bizonyos korábban megkezdett kedvezmények „2018. december 31-én hatályos rendelkezései szerint az érvényesítésre nyitva álló időtartamig igénybe vehetőek.” Ezek a kedvezmények a 25 év alatti pályakezdő (06), a tartósan álláskereső (09), az anyasági ellátás mellett/után munkába álló (10), továbbá a szabad vállalkozási zónában működő munkáltató (11) által igénybe vehető kedvezmények.

 

Törvényváltozás és jogértelmezések:


A 1908-as bevallás adóváltozás miatti első módosítása 2019.07.04-én jelent meg a NAV honlapján. Ebből, és az ehhez kiadott tájékoztatóból az derül ki, hogy a fent említett „áthúzódó” kedvezmények esetén is az új adómértéket kell alkalmazni, azaz pl. 100 eFt alap után 17,5% kedvezmény, azaz 17.500,- Ft kedvezmény jár, a megfelelő esetben. Bár voltak, akik ezzel nem értettek egyet, minden bizonnyal az összes bérprogram ennek megfelelően készítette el a programját, hiszen a kiadott 1908-as nyomtatványt máshogy nem is lehetett kitölteni.

Ezek után – derült égből villámcsapás módjára – 2019.08.08-án a NAV közzétette a nyomtatvány 9.0-ás változatát, amely az előzőek szerinti kitöltés már hibás. Az említett kedvezményeket más – új - sorokba kell írni, és persze nem 17,5%-al, hanem 19,5%-al kell számolni. Vélhetően győzött az a vélemény NAV-on belül is, hogy a régi törvény alapján a kedvezmények érvényesítéséhez a 19,5%-os mértékkel kell számolni.

Ha a kedvezmény összege 19.500,- Ft, akkor egy adott személy után akár 2.000,- Ft-tal is kevesebb lehet így a szochó.

A megoldás:

A NAV jogértelmezése 2019. augusztus 8-án derült ki a foglalkoztatók, munkáltatók és a könyvelőik, bérszámfejtők számára, a bevallási határidőig – a szombati munkanapot is beleszámolva – összesen 3 munkanap áll (állt) rendelkezésre az új elvárásoknak való megfeleléshez.

A foglalkoztatók, munkáltatók nagy számban a 7. havi 1908-as bevallásukat már benyújthatták, sőt azt már fel is dolgozta a NAV. Talán nekik van egyszerűbb dolguk, hiszen ha akarják, az önellenőrzés szabályai szerint a „talált” újabb kedvezményt is igényelhetik, természetesen már az új nyomtatványon. A „könnyebbség” az, hogy erre bőven van idejük, és ráadásul az önellenőrzés nem is kötelező.

Akik viszont még nem adták be a bevallást az ominózus 9.0-ás verzió megjelenése előtt, azok választhatnak:


1.    Beadják a 8.0-ás verzióval a bevallást, amit az adóhatóság jelenleg is feldolgoz, várhatóan 2019.09.08-ig. Később ők is önellenőrzést nyújthatnak be.
2.    Kivárják, amíg megjelenik a 1908-as bevallást elkészítő bérszámfejtő szoftver 9.0-as újabb verziója, amivel már hibátlan lesz a kitöltés és a szochó számítás. Az adóhatóság nem szab ki bírságot a hiányzó bevallás miatt, előbb határidő tűzésével felhívást közöl (Art. 221.§)! A bírságolásra csak a határidő letelte után nyílik lehetősége az adóhatóságnak! Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az adóhatóság nem szab ki bírságot, ha 2019.08.12-ig esedékes bevallás 2019.08.31-ig kerül beküldésre!

Bár minden érintettnek a szoftveres bérszámfejtés javasolt, előfordulhat, hogy a már elkészült 8.0-ás verziójú bevallást kézzel kell módosítani. Az előkészített bevallást a letöltött és telepített 9.0-ás verzióval kell megnyitni, majd a korábbi 1908M-12-es oldalán a 670-680-as sorok tartalmát a 690-696-os sorokba kell átírni, figyelve arra, hogy a kedvezmény összege is változik.

Sajnos a 9.0-ás verzió se tökéletes, mert a nyomtatvány bizonyos esetekben a 696-os sort – bár saját maga kiszámolja – mégis „sárga” figyelmeztetéssel az ÁNYK hibásnak minősíti. Szerencsére a sárga figyelmeztetés nem akadálya a beküldésnek.

Azoknál a foglalkoztatóknál, munkáltatóknál, ahol az adó- és járulékok befizetését már előkészítették, és a kedvezmények összegei miatt a szochó csökkent, ott célszerű ismételt értesítéseket kiküldeni.

Szerzők:

Ruszin Zsolt a MKOE alelnöke, könyvvizsgáló, bejegyzett adószakértő, igazságügyi adó- és járulékszakértő, szakoktató

Kiss Ferenc, adótanácsadó, regisztrált mérlegképes könyvelő, programozó matematikus

 

 

 

 

Adópraxis (2019-08-12)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról