ÁFA Módszertani Szemle

Ez a tartalom 2624 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

KATA és KIVA dióhéjban - erre kell odafigyelni 2017-ben

2017-01-13

A mikro- és kisvállalkozások körében egyre népszerűbb a kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA), amelyet több - az adózók számára kedvező - változás is érintett 2017. január 1-jétől. Lényegesen kevesebben választják ugyanakkor a kisvállalati adót - ez az adónem a több lépcsőben csökkenő társasági adóval "konkurál". Nézzük a két adónemet érintő változásokat - röviden.

Kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA)
 
A kisadózó vállalkozások tételes adójában 
6 millió forintról 12 millió forintra emelkedik az a bevételi határ,
amelynek túllépése esetén 40 százalékos mértékű adót kell fizetni. Módosul a főállású kisadózó fogalma. Azok a kisadózók, akik egyidejűleg nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban állnak, a jövőben nem minősülnek főállású kisadózónak. A KATA szerinti adózást alkalmazó vállalkozás köteles lesz bejelenteni az adóhatósághoz az ingatlan bérbeadásból származó bevétel megszerzésének időpontját annak érdekében, hogy az adóhatóság a bejelentést követően intézkedni tudjon az adóalanyiság megszüntetése iránt. Az adóalanyiság megszűnése esetén 2017-től – az eddigi 24 hónap helyett – a megszűnés évében és az azt követő 12 hónapban nem választható ismételten az adóalanyiság.
 
Az általános forgalmi adózásban a KATA választására jogosító bevételi értékhatár emelésére is tekintettel az alanyi adómentesség értékhatára 6 millió Ft-ról 8 millió Ft-ra emelkedik.
 
Kisvállalati adó (KIVA)
 
A kisvállalati adó választhatóságának 
bevételi korlátja 500 millió forint marad, azonban az adóalanyiság megszűnése csak az 1 milliárd forintos határ meghaladását megelőző nappal esedékes. 
A kisvállalati adóalanyiság időszakában keletkezett még fel nem használt elhatárolt veszteséget a társasági adó hatálya alá történő átlépést követően, az átlépés időpontjától számított öt adóéven keresztül lehet felhasználni.
 
Adópraxis (2017-01-13)

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

Még nem tagja közösségünknek?
Kérek tájékoztatást a szolgáltatásról